eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szlovák-magyar feszültségről tárgyaltak a közjogi méltóságok

Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt; a közjogi méltóságok a Magyarország és Szlovákia közötti feszültség enyhítéséről tárgyaltak csütörtök reggel.

Az Országgyűlés elnökével és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen közösen áttekintették a szlovák-magyar viszonyt az elmúlt időszakban kedvezőtlenül befolyásoló konfliktusokat - tartalmazza a közlemény, amely szerint a résztvevők arról tárgyaltak, hogy a más-más közjogi funkciójukból eredően milyen eszközökkel járulhatnak hozzá a két ország közötti feszültség enyhítéséhez.

A kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy szombaton magyar-szlovák kormányfői találkozó lesz Komáromban és a szomszédos Révkomáromban (Komarno). Szerdán azonban technikai okokra hivatkozva közölték, hogy a munkamegbeszélést csak a szlovák oldalon tartják.

A köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök csütörtöki megbeszélése előtt szerdán Gyurcsány Ferenc a külügyi bizottság rendkívüli ülésén egyeztetett a parlamenti pártok jelen lévő képviselőivel. Eközben szerdán Komáromban találkoztak a szlovák és a magyar parlament európai ügyi bizottságai.

A kormányfői találkozó hírére először kedden Szili Katalin jelentette be, hogy ő is tárgyalna szlovák partnerével. Szerdán Sólyom László köztársasági elnök - reagálva szlovák partnere keddi felvetésére - azt mondta, hogy célszerűnek tartana egy találkozót a szlovák elnökkel.

A két ország közötti feszültség szeptemberben újult ki. A helyzet a november 1-jei dunaszerdahelyi futballmeccs után tovább romlott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×