eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az adósok védelmezőjeként lépett fel Gyurcsány a csúcson

A válság miatt bajba került adósok megsegítésére szolgáló elképzeléseket vázolt a miniszterelnök a nemzeti csúcson. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az állam nem lehet közönyös, ha emberek tömegeinek lakása, a fiatalok továbbtanulása kerül veszélybe. A tanácskozás vége felé elmondott második beszédében a kormányfő azt mondta: jó alap a kompromisszumra a munkaadók adóügyben tanúsított önmérséklete. Ha adócsökkentésre nem is, egyszerűsítésre lát lehetőséget a miniszterelnök.

Az MSZP elnökeként felszólaló Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy többek szerint a mostani a legsúlyosabb gazdasági válság a második világháború óta. Magyarország viharban van, mindenkire szükség van ebben a helyzetben - tette hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott: valószínűleg befellegzett a szabad bankárkapitalizmusnak, a világban bizalmatlanság uralkodik, ami az egyébként stabil magyar bankrendszerre is hatással van.

A pártelnök hangsúlyozta: akkor járnak el helyesen, ha visszafogják az állam működéséből fakadó hiányt, mert ez csökkenti a kockázatokat. Hozzáfűzte: tartogathat meglepetéseket a következő időszak, de erre is időben reagálnak.

Az államra számítanak az emberek és a vállalkozások is, ezért legyenek belátással azok, akik azonnali adócsökkentést követelnek, mert ez jelentősen behatárolná az állam beavatkozási képességét - kérte a politikus. Szerinte dinamikus, 3 százalék feletti gazdasági növekedés 300-500 milliárdos adócsökkentésre ad majd lehetőséget a jövőben.

A kormányfő türelmet kért a munkavállalóktól is, hogy ne indítsanak az inflációt meghaladó béremelésekre irányuló küzdelmet.

Bejelentette: a vállalkozói szférának pluszforrásokat biztosítanak és könnyítenek az uniós támogatások igénybevételének feltételein, hogy több jusson a gazdaságnak, ne kerüljenek veszélybe a már elkezdett beruházások.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: a forint jelentős gyengülése esetén bajba kerülhetnek a devizahitelesek, akik bár számolhattak a kockázatokkal, de az állam mégsem hagyhatja magukra őket. Nem lehet átvállalni tőlük a törlesztést, de a bankokkal megállapodva nem szabad engedni, hogy az egekbe szökjenek a törlesztőrészletek - hangsúlyozta.

A tanácskozás szünetében Gyurcsány Ferenc azt mondta: szerdán kerülhet a kormány elé a devizahitelekkel összefüggő javaslat. Hozzátette: a tervezet alapján nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan.

A kormányfő átmeneti segítséget ígért az elbocsátottak számára, hogy ne veszítsék el otthonukat a hitelek törlesztése miatt. A kormány segít az egyetemistáknak és főiskolásoknak is, ha anyagi okok, szüleik nehéz helyzete miatt esetleg nem tudják befejezni tanulmányaikat - tette hozzá.

Szólt arról is: a nemzeti csúcs nem a rövidtávú döntések meghozatalának fóruma, hanem abban segíthet, hogy megszülessen egy nemzeti megállapodás a kormányokon túlmutató ügyekben. Példaként említette az euró bevezetését, valamint a szociális, a nyugdíj- és az önkormányzati rendszer megújítását.

Értékelés

A tanácskozás vége felé elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc reagált a felszólalásokra. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a mai nap csodája az, hogy a munkaadói szervezetek önkorlátozó módon, a helyzetre való tekintettel, lemondtak az adócsökkentés követeléséről.

A kormányfő szerint ez jó alap a kompromisszumra, és ha adócsökkentést nem is, adóegyszerűsítést végre lehet hajtani.

A miniszterelnök elfogadhatónak tartja Dávid Ibolya ötletét is, miszerint át kell strukturálni a szociális kiadásokat. Az MDF elnökének azon javaslata ellen sem tiltakozott Gyurcsány Ferenc, hogy 2009-re átmeneti intézkedéseket kell hozni.

A Fidesz javaslatai közül az MSZP elnöke elfogadhatónak nevezte a foglalkoztatás reformját, a korrupció elleni harcot, illetve a pártfinanszírozási költségek lefaragását. Ehhez az kellene, hogy az ellenzéki párt megszavazza a régóta benyújtott pártfinanszírozási törvényt - tette hozzá.

Az SZDSZ-szel is megtalálta a közös hangot a miniszterelnök, az összes javaslatukat támogathatónak vélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×