eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

MSZP: "szennyes feltételezés", hogy Szili szivárogtatott

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja visszautasítja a The Sunday Telegraph feltételezését, amely Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét a Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatói közzé sorolja. A legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap azt írta, hogy "az ujjak Szili Katalinra, az Országgyűlés ambiciózus elnökére mutatnak".

"Szennyesnek és képtelennek" nevezte a Magyar Szocialista Párt frakciója azt a tekintélyes brit lapban, a The Sunday Telegraphban megjelent feltételezést, mely szerint Szili Katalin egyike lenne a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatóinak.

Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint a méltatlan rágalomra egyéb körülmények között még szót vesztegetni sem volna érdemes, "ezekben a napokban azonban különösen határozottan kell visszautasítani minden olyan híresztelést, amely lehetőséget ad a parlamenti demokrácia működését jelképező közjogi méltóság tekintélyének besározására, egy tisztességes és népszerű politikus durva megrágalmazására".

Gyurcsány "pártbéli riválisai mesterkedésének áldozata"?

A legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap hosszú cikkben foglalkozott a magyar eseményekkel. A The Sunday Telegraph elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy "Gyurcsányra a legnagyobb veszély saját pártján belül leselkedik".

A lap szerint: "többen úgy vélték, hogy a felvételeket a miniszterelnök szivárogtatta ki, hogy így erőszakoljon ki nyilvános vitát a reformokról, de ez még egy olyan ember számára is túl kockázatosnak tűnik, aki barátjának mondhatja Peter Mandelsont, a brit Munkáspárt egykori manipulátorát.

Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy Gyurcsány Ferenc sokkal inkább pártbéli riválisai mesterkedéseinek áldozata, akik a megbuktatása érdekében szivárogtatták ki a felvételt.

Szili Katalin már cáfolt

Az ujjak Szili Katalinra, az Országgyűlés 50 éves, ambiciózus elnökére mutatnak, aki nem szívleli a miniszterelnök piaci reformjait, és aki állítólag Gyurcsány Ferenc posztjára tör. Õ és a kormányfő tavaly óta nem szívelhetik egymást, amikor Szili Katalin ragaszkodott azért, hogy elinduljon az államfői posztért.

A házelnök vasárnap közölte: sajnálja, hogy olyannal hozták a nevét összefüggésbe, ami nem igaz. Szili Katalin vasárnapi közleményében úgy fogalmazott: "ha valakinek ebben a helyzetben magyarázkodnia kell, az nem én vagyok. Ez ügyben a lépéseket az MSZP elnöke felé már korábban megtettem. (...) A kiszivárogtatás ügyében (...) a választásokat követően a szükséges lépéseket megteszem"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×