INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"Hülyeség, hogy én irányítom az országot"

Infostart / InfoRádió
Összkormányzati feladatokat lát el a jövőben a Miniszterelnöki Hivatal és a kormányfő "nagy" kabinetjeként működik majd - nyilatkozta az InfoRádiónak Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki "hülyeségnek" nevezte, hogy valójában ő irányítaná az országot.
Milyen változások várhatóak a Miniszterelnöki Hivatal működésében?

Átalakul a kancellária működése, tisztul a profilja. A korábbi kormányokkal összevetve sokkal kevesebb ágazati feladatot fog ellátni, nem működnek majd mellette olyan hivatalok, amelyek tulajdonképpen egy-egy minisztériumhoz tartoznak.

Az előző ciklusban a MeH felügyelte a titkosszolgálatokat és a határon túli magyarok hivatalát is, ezek a területek is máshova kerülnek?

Nem, az említett területek esetén felvethető az összkormányzati szempont. A vagyonkezelés, az ifjúsági ügyek, az egyházak ügyei azok, amelyek egy-egy minisztériumhoz kerülnek a kancelláriától.

Az ÁPV Rt.-t sem önök fogják felügyelni?

Például azt sem. Ezzel szemben viszont a Miniszterelnöki Hivatalnál lesznek azok a feladatok, amelyeknél a miniszterelnöki felelősség megjelenik, és amelyek az összkormányzatiságot jelképezik. Például az államreform vagy a fejlesztések stratégiai szintű koordinálása.

Erős embernek tartják önt a kormányban, Gyurcsány Ferenc tulajdonképpeni helyettesének. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A miniszterelnök helyettese Kiss Péter. Én az igazgatási ügyekkel foglalkozom a továbbiakban is, ha már helyettesítést említett. Az, hogy ki erős a kormányban, ki nem, nem értelmezhető kérdés. Egyébként mitől erős ember valaki a kormányban?

A folyosói pletykák azt mondják, hogy valójában ön irányítja az országot.

Ezek hülyeségek. Jól látható minisztériumi és kormányzati felelősségi rendszer van, amelyben megvan a magam helye. Én ezt úgy értelmezem, ahogy már korábban is mondtam, a miniszterelnök kabinetjét irányítom Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterként. Ez a fő feladatom.

A többi tárcát is felügyelnie kell?


A kormányülések előkészítése, a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése azt is feltételezi, hogy szoros együttműködésben legyek a többi tárca vezetőjével.

Az előző ciklushoz képest kisebb lesz a Miniszterelnöki Hivatal vagy más?

Abból, amit elmondtam, abból az következik, hogy más is lesz és kisebb is lesz.

A címlapról ajánljuk