eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A WHO is kételkedik a magyar vakciában

Bizonytalanságnak adott hangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakembere a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyaggal kapcsolatban, mivel semmilyen független vizsgálat nem igazolta a szer hatékonyságát.

Karl Stöhr madárinfluenza-szakértő kijelentette: Magyarország nem válaszolt azokra a felhívásokra, hogy független vizsgálatnak vesse alá vakcináját, illetve adjon vérmintát, mivel kétségek vannak az oltóanyag hatékonyságát illetően.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet márciusban engedélyezte a Fluval H5N1 vakcina magyarországi forgalmazását.

A szer gyártásának jogát az Omninvest Kft. kapta, de a dpa német hírügynökség szerint a cég nem adott ki semmilyen, független vizsgálatra alkalmas részletet, és a terméket az Európai Gyógyszerügynökséghez sem terjesztette be engedélyeztetésre.

A beszámolóban megszólalt Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője is, aki azt mondta: egyelőre nem tartják időszerűnek benyújtani a vakcinát és a dokumentációt.

Zimonyi Ferenc szerint ez megfelelő időben megtörténik, de meg akarják várni a klinikai próbák végét.

Közben bejelentették, hogy az angliai székhelyű GlaxoSmithKline gyógyszerkutató és forgalmazási vállalat is oltóanyagot fejlesztett ki a H5N1 madárinfluenza-vírus különböző variánsai ellen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×