INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A WHO is kételkedik a magyar vakciában

InfoRádió / MTI
Bizonytalanságnak adott hangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakembere a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyaggal kapcsolatban, mivel semmilyen független vizsgálat nem igazolta a szer hatékonyságát.

Karl Stöhr madárinfluenza-szakértő kijelentette: Magyarország nem válaszolt azokra a felhívásokra, hogy független vizsgálatnak vesse alá vakcináját, illetve adjon vérmintát, mivel kétségek vannak az oltóanyag hatékonyságát illetően.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet márciusban engedélyezte a Fluval H5N1 vakcina magyarországi forgalmazását.

A szer gyártásának jogát az Omninvest Kft. kapta, de a dpa német hírügynökség szerint a cég nem adott ki semmilyen, független vizsgálatra alkalmas részletet, és a terméket az Európai Gyógyszerügynökséghez sem terjesztette be engedélyeztetésre.

A beszámolóban megszólalt Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője is, aki azt mondta: egyelőre nem tartják időszerűnek benyújtani a vakcinát és a dokumentációt.

Zimonyi Ferenc szerint ez megfelelő időben megtörténik, de meg akarják várni a klinikai próbák végét.

Közben bejelentették, hogy az angliai székhelyű GlaxoSmithKline gyógyszerkutató és forgalmazási vállalat is oltóanyagot fejlesztett ki a H5N1 madárinfluenza-vírus különböző variánsai ellen.

A címlapról ajánljuk