eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Nem derül ki idén, kell-e a Brexithez a parlament

Hétfőtől négy napon át a brit legfelső bíróság tárgyalja meg, elegendő-e a kormány jogköre a Brexit elindításához, azaz a lisszaboni szerződés 50-ik cikkelyének aktivizálásához, vagy ehhez szükséges a parlament hozzájárulása is. Csak jövőre ismertetik a döntésüket a bírák: csúszik-e a Brexit megvalósulása.

A Brexithez, azaz az Európai Unióból való kilépéshez, a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktivizálása szükséges. Ez írja le pontosan, hogy mi a teendő ilyen esetben. Theresa May miniszterelnök már bejelentette, hogy az év végéig semmire sem maradt idő, de legkésőbb 2017 első negyedévének a végéig megtörténik a történelmi lépés, az 50-ik cikkely aktivizálása. Ő úgy véli, hogy ez az aktus a személyes kormányfői döntésétől függ, és mivel a júniusi népszavazáson a választók többsége a kilépés mellett adta le a voksát, nincs szükség parlamenti jóváhagyásra.

Ám a miniszterelnök asszony véleményét a felsőbíróság elé vitték a parlament egyedül érvényes döntési jogának hívei. Első fokon már nekik adtak igazat a bírák a jogkört illetően, de most a végleges döntést tárgyalják meg egymás közt, és január végéig közlik, mire jutottak. Ha a döntés miatt mégis a parlament elé kell vinni a Brexit véglegesítésének az ügyét, akkor 2017 első negyedének a végéig nem lesz idő az 50-ik cikkely aktivizálására, csúszhat a Brexit. Az aktivizálás két éves eljárási folyamat elindítását jelenti, és így a tervek szerint 2019 tavaszán lépne ki Nagy-Britannia az unióból.

Vajon szándékosan húzzák az időt?

A brit kormány sem bánná, ha minél nyugodtabb légkörben lehetne lefolytatni a tárgyalásokat, hogy kedvező feltételeket teremtsen az elszakadáshoz. Szakértők szerint nem ez a helyzet, még az is lehet, hogy azok, akik a jogkörök ügyét a felsőbíróság elé vitték, a Brexit megtorpedózásában reménykednek. De az elszakadás folyamata már szinte visszafordíthatatlan. A kormány a részletekről tárgyal Brüsszellel. Például arról, hogy hajlandó bizonyos uniós szolgáltatásoknak a Brexit utáni fenntartásáért megfelelő térítést fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×