Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tantervbe építik a biztonsági nevelést a szlovák iskolákban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma van az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja. Szlovákiában a hatóságok tavaly összesen 54 olyan személyről szereztek tudomást, akik emberkereskedők áldozataivá váltak. Ennek megelőzéseképpen az iskolai tananyagba már a következő tanévtől bekerül az úgynevezett biztonsági nevelés.

Az emberkereskedők az áldozataikat a legtöbb esetben koldulásra, rabszolgamunkára, prostitúcióra vagy akaratuk elleni házasságra kényszerítik. Szlovákiából a legtöbb személyt a fejlett nyugati államokba, például Nagy-Britanniába, Németországba, Olaszországba adták el. A szlovák belügyminisztérium adatai szerint az áldozatok többsége Kelet-Szlovákiában élő nő, és javarészük csak az általános iskolát fejezte be, középiskolai végzettségük vagy érettségi bizonyítványuk nincs. Őket kivétel nélkül jól fizető állásajánlattal csábítják Nyugat-Európába.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai azonban arról tanúskodnak, hogy az elraboltak között egyre több a férfi és a fogyatékkal élő személy is. Az áldozatokat gyakran prostitúcióra, bűncselekmények elkövetésére kényszerítik fogva tartóik, vagy emberhez méltatlan körülmények közt dolgoztatják őket.

Szlovákiában mindezek elkerülésének céljából már a következő tanévtől bekerül az iskolai tantervbe az ún. biztonsági nevelés. Az órán az általános- és középiskolák diákjait arra tanítják majd, miként kerülhetik el, hogy emberkereskedők áldozataivá váljanak.

„A célunk, hogy a biztonsági nevelés mihamarabb az iskolákba kerüljön. Természetesen erre a tanárokat is fel kell készítenünk. A jelenség ugyanis nem ismeretlen, ez a probléma nagyon is aktuális. Ezért azt szeretnénk, hogy az előkészületek után már jövő szeptemberben az órarendbe kerüljön ez a tananyag” – tájékoztatott Jozef Halcin, a belügyminisztérium munkatársa.

Az emberkereskedők számára viszonylag könnyű prédát jelentenek a gyermekotthonok gondozottjai. A szlovák belügy korábban már bevonta az árvaházakban nevelkedett gyermekeket egy megelőzést szolgáló projektbe, most szeretné, ha folytatódna ez a képzés. A program során a fiataloknak fiktív pénzzel kellett gazdálkodniuk és munkát is kellett keresniük. Amennyiben gyanús álláshirdetéssel találkoztak, megtanulták, hogyan kezeljék azt.