Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Júliustól Szlovákia veszi át az Európai Unió soros elnökségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2016 júliusától Szlovákia veszi át az Európai Unió soros elnökségét. A költségek akár a 70 millió eurót is elérhetik.

A szlovák elnökség félévének témái még csak most formálódnak. Azt azonban már tudni lehet, hogy hatással lesz rá a tervezett brit népszavazás az Európai Unióban maradásról, a terrorizmus elleni harc vagy a migráció kérdése.

Ivan Korèok, a pozsonyi kormány európai tanácsbeli megbízottja szerint Szlovákia elnökségi pozícióját nem érinti majd hátrányosan a migránsválság kapcsán kialakult álláspontja. A szlovák parlament ugyanis elvből elutasítja az unióba érkező bevándorlók problémájának az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvóták általi megoldását.

"A mi sikerünk az unió és a tagállamok helyzetét is befolyásolja. Nem fenyeget az a veszély, hogy Szlovákia az elnöki székben rosszabb pozícióba kerüljön a migrációhoz való viszonya miatt" - szögezte le a diplomata.

A kormánynak fel kell készülnie azonban szervezési és logisztikai szempontból is, hiszen Pozsony fél év alatt mintegy húsz magas szintű és száznyolcvan munkajellegű találkozó helyszíne lesz. A pozsonyi Vigadóban tartják majd a regionális parlamentek találkozóját, melyre több mint ezer vendéget várnak. Becslések szerint Szlovákia uniós elnökségének költségei elérik majd a 70 millió eurót.