eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Példátlan Ebola-járvány dúl Guineában

Példanélküli Ebola-járvány sújtja a Nyugat-Afrikában található Guineát - mondta az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet. A mostani betegséget egy különösen agresszív vírus okozza, amely 10 fertőzöttből kilencet megöl - figyelmeztetnek szakértők.

A többek között Sierra Leonével, Szenegállal és Libériával határos nyugat-afrikai Guineában már 80 körül jár a legújabb Ebola-járvány áldozatainak száma.

A Medecins Sans Frontieres (Orvosok Határok Nélkül) nevű segélyszervezet szerint a járvány már az országban egymástól távol eső részein is elterjedt és ezért nehéz megfékezni.

Az Ebola emberi kontaktussal terjed és a fertőzött betegek 25-90 százalékának halálát okozza. Illetékesek szerint a január óta regisztrált 122 betegből 78-an haltak meg eddig.

A járvány egy távol-eső dél-keleti vidéken tört ki, de a hatóságok hat hétig nem tudták azonosítani a betegséget. Most már a szomszédos Libériában és Guinea kétmilliós fővárosában, Conakryban is megjelent. Libériában négy halálesetet ismertek el és az ország egészségügyi minisztere azt javasolta a lakosoknak: tartózkodjanak a nemi élettől, sőt kerüljék a csókkal történő üdvözlést és a kézfogást is.

A szintén szomszédos Szenegálból érkezett világhírű előadó, Yossou N'Dour lemondta koncertjét, mert "rossz ötlet lett volna többezer embert összezsúfolni"- idézte a BBC. Szenegál egyébként lezárta a guineai határt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Ebola-járványok általában Közép- és Nyugat-Afrika távol-eső falvaiban törnek ki.

A súlyosan fertőző és megállíthatatlan vérzést okozó Ebola ellenszerét eddig nem találták meg. A mostani járványról úgy tartják, hogy azt a különösen agresszív Zaire-törzs okozza, amelyet 38 éve azonosítottak az akkor még Zaire-nek hívott Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az Ebola vadállatokról is átterjedhet az emberre, emberek között testnedvek útján és érintéssel is terjedhet és a fertőzött holttestek is megbetegedést okozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×