Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért nem engedik állami iskolába a szektás gyerekeket?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dél-Németországban, a Duna felső folyásához közel fekvő két községben a rendőrség hatósági felügyelet alá helyezte a "12 Törzs" elnevezésű szekta tagjainak csaknem 40 kiskorú gyermekét, miután a szociális hivatal a bírósághoz fordult, hogy a gyerekeket nem engedik az állami iskolába és rendszeresen fenyítik őket.

A "12 Törzs" nevű gyülekezetet az Egyesült Államokban alapították, de a 90-es évek óta német földön is követőkre talált.

A Bibliát szó szerint követő szektatagok másfél évtizeddel ezelőtt két bajorországi települést szemeltek ki, amelyről úgy vélték, távol esik a modern világ zajától és ott teljesen önellátó életre rendezkedtek be. Valamennyien földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, öltözékeiket maguk szövik,de még a villanyáramot is saját generátoraik útján biztosítják, gyermekeik számára pedig külön iskolát létesítettek.

Időközben azonban kiderült, hogy a nevelésről is egyéni elképzeléseik vannak, amelyek vasfegyelemre alapulnak és ennek megszegését fenyítésekkel torolják meg.

A hatóságok egy darabig szemet hunytak a "12 Törzs" viselt dolgai felett, azonban a nyár elején bezárták iskolájukat, amire a szektatagok azzal válaszoltak, hogy a tankötelesség ellenére sem voltak hajlandók beíratni gyermekeiket az állami iskolába. Elutasító magatartásukat azzal magyarázták, hogy ott a tanrendben szereplő szexuális felvilágosítás címén erkölcstelenségre csábítják a fiatalokat.

Ezzel aztán a hatóságok számára is betelt a pohár. A szociális hivatal közbenjárására rendőrségi akció keretében elválasztották szüleiktől kiskorú gyermekeiket, akiket most befogadó családok körében helyeztek el.

A "12 Törzs" esete nem teljesen egyedül álló Németországban, ugyanis a múlt hónapban Hesszen tartományban az iskolakezdés idején a rendőrség ugyanilyen intézkedésre kényszerült egy hasonlóan szélsőséges szekta gyermekeinek beiskolázása végett.