Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem sajnálják a pénzt a kínaiak, ha utazásról van szó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Immár a kínai turisták a világ legtöbbet költő utazói, megelőzik a németeket és az amerikaiakat is - derült ki egy új felmérésből. Más, úgynevezett feltörekvő piacokról érkező turisták is a nagy költekezők között vannak.

102 milliárd dollár - ennyi pénzt költöttek el tavaly világszerte a kínai turisták, akik egyre inkább igyekeznek jól érezni magukat utazásaik során. Egy évvel korábban még közel csak fele ennyit adtak ki, mostanra azonban megelőzték a németeket és az amerikaiakat is, amikor arról van szó, hogy megadják a módját a vakációnak.

A kínaiaknak több a pénzük, könnyebben tudnak utazni, és erősödik a valutájuk - mindez pedig arra készteti őket, hogy többet utazzanak, és ha utaznak, akkor költsenek is.

Az ENSZ Nemzetközi Turisztikai Szervezete szerint más, feltörekvő piacok is sok pénzes turistát adnak a világnak.

Az orosz utazók például harmadával többet költöttek tavaly, mint egy évvel korábban - 43 milliárd dollárt. Azaz közel négyszeresét annak a pénznek, mint amennyivel megmentették az összeomlástól a ciprusi gazdaságot.

Több országban már felfigyeltek a kínai trendre és igyekeznek hasznot húzni belőle. Nagy-Britanniában komoly kampány folyik azért, hogy megkönnyítsék a kínai turisták számára a beutazó vízumok megszerzését.

A kínaiakra szakosodott turistaszervezetek szerint a kínai utazók bátrabbak, és egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy maguk költik a pénzüket látogatásuk során - azaz, nem az utazási irodától vásárolt csomag szolgáltatásait használják.

"Egyre kalandvágyóbbak. Nem a turistabusszal akarnak körutat tenni, hanem autót bérelnek" - mondta Evan Saunders, az Attract China nevű amerikai szervezet alapítója a BBC-nek. Az Attract China egyike azoknak az amerikai szervezeteknek, amelyek a helyi célpontoknak és vállalkozásoknak segítenek abban, hogy magukhoz vonzzák a kínai turistákat.

Az egyre nagyobb felfedezőkedv mellett a kínaiak továbbra is szeretnek vásárolni. Nehezen tudnak úgy elképzelni egy külföldi utat, hogy ne vinnének haza szuveníreket a családnak és barátoknak.

A kínaiak és az oroszok mellett valamivel többet költöttek a német és amerikai turisták is, a franciák és az olaszok viszont kevesebbet. Érdekes módon a lengyel utazók is mélyebben a pénztárcájukba nyúlnak - tavaly ötödével több pénzt költöttek el utazásaik során, mint egy évvel korábban.