eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Innovatív robotterápiás eszközök segítik a gyermekek gyógyulását a Bethesdában

A fejlett technológián alapuló, speciális eszközök hatékonyabb és gyorsabb kezeléseket tesznek lehetővé. Velkey György, az intézmény főigazgatója az InfoRádióban elmondta: a tesztidőszakban a bent fekvő gyermekek, illetve a legrászorultabbak gyógyításánál használják a robotokat, ősztől azonban már a mindennapok része lesz a robotterápia.

Hamarosan hét robotikus, illetve robot által támogatott terápiás rendszer segítheti a rehabilitációs ellátást a Bethesda Református Gyermekkórházban. Az intézményben évente több száz agy-, koponya-, gerincvelő-, traumás-, illetve égési sérült, valamint neurológiai betegségben szenvedő gyermeket kezelnek. Jelenleg a betanulási időszak zajlik, ősztől azonban a tervek szerint már minden robotikus terápia a mindennapok részévé válhat.

A robotterápiák előnye a nagyobb mozgási pontosság, az objektív mérési lehetőség, a magas ismétlésszám, valamint az is, hogy alkalmazásuk során a lehető legkisebb fizikai igénybevétel szükséges a gyermekek részéről. Ezeknek az új eszközöknek a használatával a terápia célorientáltabbá, hatékonyabbá, személyre szabottabbá és a gyermekek számára is élvezhetőbbé válik.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az InfoRádióban elmondta: tavaly év végéig csak néhány hasonló gép állt rendelkezésre az egész országban, decembertől azonban egy jelentős EFOP-beruházás keretében több mint tízmilliárd forint értékben kerültek vagy kerülnek rehabilitációt segítő robotrendszerek több hazai intézménybe, így a Bethesda Gyermekkórházba is. A gyermekek ellátására szakosodott, XIV. kerületi egészségügyi intézmény hét eszközt kapott.

A főigazgató hozzátette: az innovatív robotterápiás eszközök reményeik szerint nagy segítséget nyújtanak majd az ellátásban és a különböző kezelések során. Mint mondta, a hozzájuk kerülő gyermekeknek komplex rehabilitációs ellátásra van szükségük, és ezek az eszközök a mozgásterapeuták, valamint a mellettük dolgozó konduktorok, gyógypedagógusok munkáját könnyítik meg – alkalmazkodva a technika fejlődéséhez. Úgy véli, a mostani beruházással

újabb, magasabb szintre emelkedik a gondozás, illetve az ápolás a Bethesdában.

A robotika több területen is forradalmasítja a terápiás ellátást. Egyes gépek például segítik a járást. A gyógytornászok munkájukkal főként az izomtónust tudják javítani vagy erősíteni, illetve helyreállítják a különböző izomműködéseket, a robotok viszont a járás dinamikáját, automatizmusát és mechanikáját építik újra vagy tanítják meg ismét az érintett gyermekeknek. Sokaknak ugyanis adott esetben valamilyen központi idegrendszeri gyulladás vagy baleset miatt rengeteg mozgásfunkciót újra el kell sajátítaniuk. Ugyan a gépek nem képesek arra, hogy helyettesítsék a korábban alkalmazott komplex terápiákat, de arra mindenképpen alkalmasak, hogy kiegészítsék azokat, sőt

megfelelően alkalmazva, növelhetik is az elért hatékonyságot.

Velkey György elmondta: vannak olyan gépek is, melyek komputeres játékok segítségével innovatívan és motiválóan segítik a kismotorikát, illetve az ujjak finom mozgását úgy, hogy „például az ujjal kell irányítani egy bizonyos játékos eszközt, ami a számítógépen megjelenve valamilyen játékbeli sikerhez vezet”.

A főigazgató szerint a gyermekek szeretik ezeket a foglalkozásokat, nem feladatként tekintenek a kezelésekre, hanem játékként fogják fel azokat, miközben egyre motiváltabbá válnak és folyamatosan fejlődnek, javul az állapotuk.

Őszig tart a tesztidőszak

A robot által támogatott terápiás rendszerek ugyan még nem működnek folyamatosan a Bethesda Gyermekkórházban, a szakemberek azonban oktatásokon, képzéseken vesznek részt, hogy minél előbb megtanulják a gépek használatát, illetve működtetését. Többen közülük már tudják, hogy pontosan mit kell tenniük az egyes eseteknél, de az intézmény vezetősége szeretné bővíteni a kört.

Velkey György közölte: a jelenlegi egy „bevezető időszak”, amikor még csak

a bent fekvő gyermekek, illetve a legrászorultabbak kezelésénél használják a gépeket,

melyek a betanítási periódusban nyújtanak segítséget. „Reményeink szerint a betanulások és a finanszírozás kialakítása után, valamikor ősz elejétől már nagyon sok gyermekhez el fog jutni ez a kezelés” – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×