eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Különleges objektum száguldott el a közelünkben

Különleges objektum száguldott el a közelünkben

Eddig soha sem figyelt meg az emberiség olyan égitestet, amely a Naprendszeren kívülről érkezett. Most a NASA égbolttérképező programja fedezte fel az A/2017 U1 néven regisztrált utazót, amely a Föld mellett elhaladva száguldott végig a Naprendszerünkön. Ez a 200-300 méter átmérőjű, vöröses kődarab az eddig megfigyelt egyik leggyorsabban mozgó égitest.

Nagyon valószínű, hogy naprendszeren kívüli az objektum, mivel nagyon nagy a pályája hajlása – mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. A Nap körül keringő nagybolygók síkjára meredeken érkezett a most felfedezett égitest, mely a bolygónktól 60-szoros Föld-Hold távolságra haladt el.

Ez az egyik legnagyobb sebességgel közlekedő objektum, amit eddig a naprendszerben megfigyeltek – emelte ki a csillagász. Olyan gyorsan halad, hogy el is fogja hagyni a naprendszerünket.

Elképzelhető, hogy a naprendszeren át szoktak haladni objektumok, de ez az első megfigyelés, amely esetében valószínűsíthető, hogy kívülről érkezett. Ilyen nagy sebességű – hiperbola pályán mozgó – égitestek nem ritkák, azonban szinte az összes korábban megfigyelésnél sikerült bizonyítani, hogy melyik óriásbolygó – többnyire a Jupiter – mellett haladt el, amely egy gravitációs zavar – úgynevezett perturbáció – révén meglökte az égitestet. Jelen esetben nem haladhatott el nagybolygó mellett, mivel meredek szögben jött a naprendszer síkjára, így valószínűsíthető, hogy kívülről érkezett.

A most megfigyelt égitest átmérője 200-300 méter lehet, a naphoz közel haladva sem mutatott üstökösaktivitást, tehát a jégtartalma jelentéktelen, felszíne pedig vörösesnek tűnt. Feltehetően a Lant csillagkép irányából érkezett, de ez bizonytalan – hangsúlyozta a szakértő.

Ma már úgy vélik a csillagászok, hogy csillagokkal bolygók is keletkeznek, és egy rendszer kialakulásának kezdetén sok égitest lökődik ki. A mi naprendszerünk is nagyon sokat kilökött az ősi objektumok közül: a Mars és Jupiter közötti kisbolygóövnek több mint a fele hiányzik – magyarázta Kereszturi Ákos. Sok ilyen égitest kóborolhat tehát a csillagok közötti térben – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×