eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Idegesebbek, de jobban képezhetőek a keverék kutyák

Idegesebbek, de jobban képezhetőek a keverék kutyák

A keverék kutyák kevésbé kiegyensúlyozottak, de jobban képezhetőek, mint fajtatiszta társaik – állapította meg az ELTE Etológiai Tanszékének vizsgálata.

A kutatás eredményei szerint abban, hogy a gazda mennyit foglalkozik, mennyit törődik a kutyájával, lényegében nem volt különbség a fajtatiszta és a keverékek között. Más demográfiai tulajdonságokban viszont erős különbségek voltak – közölte Turcsán Borbála, a tanulmány szerzője.

„Jelentős különbségek voltak az ivararányban, az ivartalanítás arányában, abban, hogy van-e másik kutya a háztartásban, hol tartja a kutyát, milyen idős korában adoptálta a kutyát, jelentős különbségek voltak. De abban, hogy mennyit játszik a kutyával, mennyi időt tölt vele, beengedi-e az ágyába, nem volt különbség a fajtatiszta és a keverék kutyák között” - tudatta a kutatás eredményeit az etológus.

Turcsán Borbála közölte: eszerint

a keverék kutyák körében több volt a problémás viselkedés, többen közülük nyugtalanabbak, kevésbé barátságosak más kutyákkal.

„Ennek két oka lehet véleményünk szerint. Egyrészt genetikai vagy korai szocializációs különbségekre vezethető vissza. Másrészt pedig mások lehetnek a tartási körülmények, ami viselkedésbeli különbségeket generálhat” - magyarázta a tanulmány szerzője.

Idegesebbek, de jobban képezhetőek a keverék kutyák

Kiemelte: a gazdáknak a kutyákhoz való hozzáállása hasonló a keverék és a fajtatiszta kutyák esetében. Ám a képzettségben nagyon jelentős a különbség:

a keverék kutyák között nagyon sok olyan volt, akit sohasem képeztek, sohasem járt kutyaiskolába, míg a fajtatisztáknál ez az arány sokkal alacsonyabb volt.

Turcsán Borbála elmondta, hogy végeztek egy olyan vizsgálatot is, amiben ugyanezeket a viselkedésjegyeket vizsgálták úgy, hogy kiegyenlítették a mintát az adott tartási körülményekre.

Ennek eredménye szerint

a keverék kutyák képezhetőbbek, ha ugyanazt a mennyiségű képzést kapják, mint a fajtatiszta társaik.

És ugyanez igaz a más kutyákhoz való viszonyukra is.

Ám a problémás viselkedésben és a nyugtalanságban akkor is megmaradt az eltérés a keverék és a fajtatiszta kutyák között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×