Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudjuk végre, hogyan nézett ki a bizarr őslény - képekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tudósok felfedezték a rég kihalt páncélos féreg első, teljes megkövesedett maradványát, így megoldódott a rejtély, és tudjuk, hogyan nézett ki ez a bizarr őslény.

A paleontológusok eddig csak találgatták, hogyan nézhetett ki a páncélos féreg, amelynek korábban csak egyes darabjait fedezték fel. Az újonnan felfedezett lelet alapján a tudósok be tudták sorolni az állatot az annelida páncélos férgek családjába, amelybe beletartozik többek között a ma is élő "tengeri féreg", a földigiliszta és a pióca.

A páncélos féreg létezésére vonatkozó első bizonyítékokat 150 évvel ezelőtt találták meg a kutatók, a mai napig nem lehetett azonban semmit tudni a méretéről és a még élő, illetve kihalt fajokkal való rokonságáról.

A páncélos férgek körülbelül 300 millió évvel ezelőtt haltak ki, még a dinoszauruszok megjelenése előtt. Nem volt gerincük, a méretük pedig apró volt - nem haladta meg a 2,5 centimétert.

A teljes fosszíliát Marokkóban fedezte fel Peter Van Roy, a Genti Egyetem végzős hallgatója, aki a Yale Egyetem geológusával, Derek Briggsszel kutatott együtt. A fosszília tartalmazza a féreg puha testrészeit is.

Ez nagyon ritkán fordul elő, s valószínűleg azzal magyarázható, hogy az állatot elpusztulása után nagyon gyorsan eltemette a föld - magyarázta Briggs.