Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fociünnep ellenére forradalmi a hangulat Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiába a labdarúgó Európa-bajnokságot övező csaknem ünnepi hangulat, tovább durvul a politikai helyzet Franciaországban a munka törvénykönyvének módosítása miatt. A szakszervezetek által keddre szervezett országos demonstrációkat számos erőszakos megnyilvánulás kísérte.

Csatatérré változott kedd délutánra Párizs egy része azt követően, hogy a munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntetők közé elvegyült símaszkos, rendkívül erőszakos fiatalok törni-zúzni kezdtek.

A rendőrökkel az összetűzést kifejezetten kereső, magukat antikapitalistáknak nevező randalírozók számos kirakatot betörtek, több gépkocsit felgyújtottak, és egy gyermekkórházat is megtámadtak. Ez utóbbi általános felzúdulást keltett a politikai elit körében.

A tüntetések kapcsán közel nyolcvan személyt állítottak elő, a rendfenntartók és a törő-zúzók közötti összecsapásokban pedig mintegy negyvenen sebesültek meg. A sokak által forradalminak nevezett hangulatot jelzi, hogy az ápolásra szorultak között a rendőrök voltak többségben, összesen huszonkilencen.

A demonstrációt szervező, a szélsőbalhoz kötődő szakszervezetek vezetői szerint 1,3 millió ember vonult fel a fővárosban, a hatóságok szerint azonban számuk csupán 125 ezerre rúgott. Az érdekvédők a tiltakozások folytatását ígérték június 23-án és 28-án, amennyiben a kormány nem vonja vissza a törvénymódosítást, melyet jelenleg a jobboldali többségű szenátus tárgyal.

A politikai hangulatot egyébként külön kiélezte az a tény, hogy számos tüntető rendőrellenes jelszavakat skandált. Ez a belügyminisztert rendkívül felháborította, „emberségre” szólítva fel a tiltakozókat, emlékeztetve, hogy egy iszlámista terrorista hétfőn saját lakásukban gyilkolt meg egy rendőr házaspárt.

A Párizs-közeli településen történt tragédiát Francois Hollande államfő terrorista merényletnek minősítette. A gyilkosságot egy 25 éves, 2013-ban három év börtönbüntetésre ítélt, de ebből csak néhány hónapot letöltött férfi követte el, aki saját házánál várt Jean-Baptiste Salvaing-ra, egy 42 éves rendőrparancsnokra. A gyilkos több késszúrással végzett vele, majd feleségét, a szintén a rendőrségen dolgozó Jessica Schneider-t is megölte.

Végül a helyszínre időközben kivonult terrorelhárítás emberei végeztek a magát az Iszlám Állam tagjának valló férfival. A tragédia helyszínén megtalálták a meggyilkolt házaspár három éves kisfiát aki sértetlenül élte túl az eseményeket, de sokkos állapotban került. Az esetet követően Francois Hollande államfő közölte: a gyermeket hadiárvának fogják tekinteni.

A rendőrök és a politikusok számára ez a gyilkosság azt jelzi, hogy az iszlám terrorizmus valószínűleg újfajta taktikát alkalmaz, és ezentúl úgynevezett magányos farkasok „vadásznak” a rendőrökre. Válaszként a belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrök önkéntes alapon szolgálati idejükön kívül továbbra is maguknál tarthatják szolgálati fegyverüket, és ez az intézkedés a szükségállapot lejártát követően is érvényben marad.

A rendőrszakszervezetek mindeközben azt kérik a kormánytól, hogy vegye komolyabban az általa bevezetett rendkívüli állapotot, és ne engedélyezze korlátlanul az utcai demonstrációkat.