eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Most kell drukkolni az Everestre tartó magyar hegymászóknak

Most kell drukkolni az Everestre tartó magyar hegymászóknak

Klein Dávid és Suhajda Szilárd három akklimatizácós kör után elindult a csúcshódításra. Rendhagyó módon készültek, most ötnapos utat terveznek.

Elindult a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására helyi idő szerint kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a "csúcsmászó kört" - közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég.

A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére.

Mindezek után a csapat egy már bevált, minden expedíció során alkalmazott stratégia szerint levonult "mélypihenőre",

amelynek helyszínéül a magyar hegymászók a serpák fővárosát, a 3440 méteren lévő Namche Bazaar nevű városkát választották. Az oxigéndús környezetnek köszönhetően a szervezetük hatékonyabban és gyorsabban képes a regenerálódásra, ami a sikeres csúcstámadás egyik fontos tényezője lehet.

A "mélypihenő" napjai alatt Klein Dávid és Suhajda Szilárd folyamatosan elemezték az időjárás-előrejelzéseket, valamint egyeztetettek más expedíciókkal is a csúcsmászás lehetséges dátumáról. Az oxigénpalack nélkül mászók számára

az úgynevezett időjárási ablak - vagyis az a néhány nap, amikor enyhe a szél és alacsony a páratartalom - létfontosságú.

A két hegymászó a kedden kezdődött csúcsmászó kör alatt napról napra és táborról táborra haladva oxigénpalack nélkül közelíti meg a világ legmagasabb pontját.

Alszanak 6400 és 7200 méteren, majd miután elérték a négyes tábort, onnan néhány óra pihenés majd egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan este indulnak tovább a csúcs felé, hogy másnap közösen felérjenek a 8848 méter magas csúcsra.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 08:53
×
×
×
×