eur:
388.68
usd:
361.82
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Casillas elbukta a sorozatát - a Madrid megnyerte a bajnokságot?

A Real Madrid óriásit lépett a bajnoki cím felé, miután nyert, a Barcelona pedig botlott. Angliában a nagy négyes minden tagja továbblépett az FA-kupában, kiesett ellenben a Manchester City, mégpedig részben a lufiknak tulajdoníthatóan. Olaszországban az Inter csak döntetlent játszott Udinében, így közelítettek az üldözők. Pato, a Milan csodagyereke a San Siróban játszott második bajnokiján is gólt lőtt - sőt, most rögtön kettőt. A hétvége futball-összefoglalója.

Negyvenöt percig tartott az angol FA-kupában a Havant & Waterlooville tündérmeséje. A hatodik (!) vonalban, a Conference South-ban szereplő gárda története legfontosabb mérkőzését játszotta a tavaly a Bajnokok Ligája döntőjében is szerepelt Liverpool ellen az Anfield Roadon.

A Havant & Waterlooville a szünetben 2-2-re állt, miután kétszer is vezetett Rafa Benítez milliomos futballistái ellen. Előbb, a 8. percben Richard Pacquette - szakmája szerint pedellus - fejelt a kapuba, ezt a brazil Lucas Leiva, egyébként gyönyörű lövéssel kiegyenlítette.

Ám négy perccel később, a 31. percben, újra csoda történt: a Peterborough-tól kölcsönkapott Alfie Potter lövése után labda a Pool új, szlovák válogatott játékosának, Martin Skrtelnek a testéről a Vörösök kapujába került.

Megint vezetett a Liverpoolnál a bajnoki rendszerben 122 (!) hellyel hátrább álló gárda. Alkalmasint egyetlen játékos verte meg őket: a liverpooli pályafutása második mesterhármasáig jutó, izraeli Jossi Benajun.

Még az első félidő vége előtt kiegyenlített, aztán gyorsan el is döntötte a továbbjutást további két góljával. A Havant & Waterlooville még akkor sem zuhant össze - Itandje csak nagy bravúrral tudta védeni az egykori legendás skót csatár, Joe Jordan Tom nevű fiának a fejesét -, de a zárszó a Poolé volt: Peter Crouch a 90. percben meglőtte szokásos gólját.

A forduló további mérkőzései közül kiemelkedett az Arsenal és a Newcastle találkozója. Kevin Keegan, az új menedzser egyelőre semmit sem tudott javítani a "Szarkák" játékán, az Ágyúsok simán, 3-0-ra nyertek. Az első gól, egyben a duplázó Emmanuel Adebayor első találata volt az új stadionban született 100. gól.

A Derby súlyos veresége mellett talán a Manchester City kiesése jelentette a kupaforduló legnagyobb meglepetését. Sven-Göran Eriksson azt mondta a mérkőzés után: "Nem a lufikat, hanem magunkat kell hibáztatni!"

A talányos mondat oka a Sheffield United első góljában keresendő. "Soha nem láttam még ilyen gólt - mondta Eriksson. - A labda megpattant a lufikon, szinte kényszerítőzött Michael Ball-lal." A védőt valóban megzavarta a pályára bedobott kék léggömbökön megpattanó labda, így tudott Luton Shelton a kapuba lőni.

Eriksson egyébként többször kérte a negyedik játékvezetőt, javasolja a mérkőzés megállítását, ameddig el nem takarítják az öt és feles környékéről az egyébként a City szurkolói által bedobált gömböket.

Ám a bíró a City kapusára, Joe Hartra hagyta a takarítást, ami Eriksson szerint nem tisztességes, hiszen a labda játékban volt. Bryan Robson, a Sheffield United menedzsere is elismerte, szerencséjük volt: "Kétségtelenül nekünk segítettek a lufik. Alapesetben ilyenkor a kapusnak kell eltakarítani őket onnan, szerencsénkre Hart ezt elmulasztotta."

A Manchester United 3-1-re verte meg az Old Traffordon a szeszélyes teljesítményt nyújtó Tottenhamet. Nincs ebben semmi meglepetés. Ám igazat kell adnunk Juande Ramosnak, a Spurs spanyol edzőjének: "Nem volt ilyen nagy különbség a két csapat között."

A Spurs tényleg nem játszott rosszul. A legutóbbi négy meccsén négy gólt szerző Robbie Keane vezetéshez juttatta a vendégeket, majd utána állta a csapat a Man United rohamait - sőt 2-1-nél, a 87. percben Dimitar Berbatov a kapufát találta el. Talán ott dőlt el: nem szakadt meg a Manchester United 1989 óta tartó veretlenségi sorozata az Old Traffordon a Tottenham ellen. A United góljait Carlos Tévez és Cristiano Ronaldo (2) szerezte.

A magyarok közül Ferenczi István már pénteken továbbjutott a Barnsleyval. Gera Zoltán együttese, a West Bromwich Albion is bejutott a nyolcaddöntőbe, igaz, a magyar játékos nélkül.

Halmosi Zoltán és Tímár Krisztián Plymouth-a nagyszerűen helyt állt, de kikapott a Premier League-ben szereplő Portsmouth otthonában, s így kiesett. Mindkét magyar játszott. Priskin Tamás Watfordja, hazai pályán, kellemetlen vereséget szenvedett a Wolverhamptontól.

FA-kupa, 4. forduló
Southend-Barnsley 0-1
Liverpool-Havant & Waterlooville 5-2
Arsenal-Newcastle 3-0
Barnet-Bristol Rovers 0-1
Coventry-Millwall 2-1
Derby-Preston 1-4
Mansfield-Middlesbrough 0-2
Oldham-Huddersfield 0-1
Peterborough-West Bromwich 0-3
Portsmouth-Plymouth 2-1
Southampton-Bury 2-0
Watford-Wolverhampton 1-4
Wigan-Chelsea 1-2
Hereford-Cardiff 1-2
Manchester Utd-Tottenham 3-1
Sheffield Utd-Manchester City 2-1

24. forduló
Aston Villa-Blackburn 1-1
Olaszországban az Inter - közel hetven percen keresztül, Cesar kiállítása miatt csak tíz emberrel játszva - csak döntetlent ért el az Udinese otthonában, s így valamivel közelebb léphettek az üldözők.

Roberto Mancini együttesének mumusa az Udinese. Az előző idényben a friuliai csapat maradt egyedül veretlen az Inter ellen, s az őszi találkozó is 1-1-re végződött. A bajnok becsületére legyen mondva, az utolsó percekig mindent megtett a győzelemért, de ezúttal nem futotta többre.

Az AS Roma még szombaton megszerezte a maga három pontját, Mancini góljával 1-0-ra legyőzve az 59. percben született találat idején már tíz emberel játszó Palermót. Totti különdíjat kapott a meccs előtt 200. góljáért - de ezúttal nem ment neki, másoknak járt inkább az ünneplés. Spallettit, persze, leginkább az érdekelte, hogy nyert a csapata.

Az AC Milanban az ifjú Pato megszerezte első dupláját, ő volt a mérkőzés hőse. Az ismét megsérült Ronaldo nem tudott pályára lépni, így Seedorf lépett előre, "régi" helyére. A piros-feketék rengeteg helyzetet dolgoztak ki a Genoa ellen, de a bizonytalankodó védelem "jóvoltából" a vendégek is szerezhettek volna gólt.

Pato döntött, az ő alakítása miatt kapott piros lapot a tizenhatoson kívül kezező brazil kapus, Rubinho is. A Milan rászolgált a győzelemre, s már hetedik, de még mindig tíz pont a hátránya a Fiorentinával szemben. Igaz, két mérkőzéssel kevesebbet játszott a vasárnap az Empoli ellen a hajrában meccset nyerő Violáknál.

A Juventus David Trezeguet duplájával győzött a Livorno ellen, a harmadik gólt Alessandro Del Piero szerezte. Trezegol a legjobb úton halad pályafutása második olasz gólkirályi címe felé. A Livorno kilenc mérkőzésből álló veretlenségi sorozata szakadt meg. A Juve először győzött 2008-ban.

Olaszország, 20. forduló
Szombat

Sampdoria-Siena 1-0
AS Roma-Palermo 1-0
Vasárnap
Udinese-Internazionale 0-0
Empoli-Fiorentina 0-2
Atalanta-Reggina 2-2
AC Milan-Genoa 2-0
Cagliari-Napoli 2-1
Catania-Parma 0-0
Torino-Lazio 0-0
Livorno-Juventus 1-3
Az élcsoport: 1. Inter 50, 2. Roma 45, 3. Juventus 40, 4. Fiorentina 37, 5. Udinese 33A Barcelona a vártnál sokkal gyengébb teljesítményt nyújtott a bilbaói San Mamesben, így csak egy pontot szerzett. Gólját a Chelsea-vel hírbe hozott Deco kiváló átadásából Bojan Krkic lőtte.

A második félidőben az Athletic Bilbao játszott fölényben, sőt Lilian Thuram öngólja után esélye volt a győzelem megszerzésére is.
A Deportivo mindössze a második hazai bajnoki győzelmét szerezte meg a mostani bajnokságban. Meglepetés az Espanyol veresége: sorozatban harmadszor kapott ki a csapat. Edu a 91. percben szerezte meg a Betis győztes gólját.
Az Atlético Madrid is bukott, meglepetésre kikapott a korábban hét fordulón át nyeretlen Mallorca pályáján. Talán már nem is annyira váratlan, mint kellemetlen a Valencia újabb bukása: ezúttal az újonc Almería vitte el a három pontot a Mestallából.
A Real Madridnak lassan át is adhatnák a bajnoki címet. Nehezen született, de nagyon fontos győzelmet aratott a bajnok a harmadik helyen álló Villarreal ellen. Robinho - Guti kiváló átadásából - gyorsan megszerezte a vezetést, de a Villarreal már a 16. percben kiegyenlített.
Giuseppe Rossi gólja lezárta Iker Casillas hosszú, 574 perc után véget érő góltalansági sorozatát. A félidő 1-1-gyel zárult, de sejteni lehetett, születik majd gól a második félidőben is. Előbb Raúl, majd Sergio Ramos lövését még bravúrral védte Diego López, de még ugyanabból az akcióból Robinho ismét megszerezte a vezetést.
A Villarrealnak erre is volt válasza: Capdevila kiegyenlített. November 11. óta először kapott a Madrid két gólt a Bernabéuban. Ám ahogy akkor, a Mallorca ellen, most is nyerni tudott, mert az egyenlítő gól utáni első akcióból a csereként beállt Wesley Sneijder megszerezte a győztes gólt.
A Real Madrid kilenc ponttal vezet a Barcelona, s tizenöttel a harmadik helyen álló, most legyőzött Villarreal előtt. Nehéz elképzelni, hogy ne nyerje meg a bajnoki címet...

Spanyol bajnokság, 21. forduló

Szombat
Sevilla-Osasuna 2-1
Vasárnap
Athletic Bilbao-Barcelona 1-1
Deportivo La Coruña-Valladolid 3-1
Espanyol-Betis 1-2
Racing Santander-Zaragoza 2-2
Valencia-Almería 0-1
Mallorca -Atlético Madrid 1-0
Murcia-Levante 2-3
Recreativo-Getafe 1-3
Real Madrid-Villarreal 3-2
Az élcsoport: Real Madrid 53 pont, 2. Barcelona 44, 3. Villarreal 38, 4. Atlético 37, 5. Espanyol 36

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×