eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A britek nem tudtak átkelni a Csatornán

Erős lesz a jövő évi Európa-bajnokság mezőnye. A selejtezőkből továbbjutott tizennégy gárda közül 12 szerepel az európai ranglista első 14 helyének valamelyikén. Ebből a társaságból csak a két brit, Anglia és Skócia bukott el, de a skótokat két olyan válogatott, az olasz és a francia előzte meg, amelyik előttük áll.

Bejutott a 17. helyen álló svéd és a 19. helyezett török válogatott is, utóbbi megelőzte a ranglistán előtte álló norvég válogatottat. Érdekes, hogy a FIFA ranglistájából kivonatolt UEFA-ranglistán a leggyengébb hely a tizenhatos mezőny résztvevői közül a rendezőké: a svájci válogatott a 25., az osztrák pedig a 41. Tegyük hozzá: a két gárda hátrányba került amiatt, hogy két éve nem játszott tétmérkőzést.

Érdemes ugyanakkor megnézni, mely válogatottak jutottak ki a legjobb teljesítménnyel a tornára. A címvédő a legjobb: a magyarok csoportját megnyerő görög válogatott 86,11 százalékos teljesítmény ért el. Nyolcvan százalék fölött Otto Rehhagel csapatán kívül, csak a sokat szidott olaszok, a horvátok, a csehek és a románok teljesítettek.

Ellenpélda: a portugáloknak alig jobb, mint 64 százalékos teljesítmény is elég volt a továbblépéshez. Egy másik csoportban a bolgárok viszont 69,44 százalékos eredménnyel is kiestek.

Mindenki kikapott legalább egyszer

Egyetlen csapat sem maradt veretlen. A legtöbb gólt a németek szerezték. A Nationalelf 35-7-es gólkülönbséggel zárta a sorozatot, közel három gólt szerzett átlagosan mérkőzésenként. Az eredményt nagyon megdobta a San Marino elleni két találkozó: idegenben 13 (!) otthon hat gólt szerzett Löw csapata.

Érdekes, hogy a második legeredményesebb támadószekció egy kiesett csapaté: a szlovákok 33 góljukkal is csak negyedikek lettek a csoportjukban. Igaz, rengeteg gólt, 23-at kaptak.

Három válogatott is mindössze öt gólt kapott: a francia, a cseh és a holland. Az Európa-bajnoki selejtezők gólkirálya az északír David Healy lett, 13 góllal. Eredménye rekord az Eb-selejtezők történetében.

A korábbi győztesek közül, csak a dánok nem jutottak ki a tornára. Nyolc válogatott, a német, a francia, a spanyol, a holland, az olasz, a görög, valamint a szovjet utódaként az orosz és a csehszlovák utódaként a cseh eredménylistáján szerepel már győzelem.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×