Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A britek nem tudtak átkelni a Csatornán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erős lesz a jövő évi Európa-bajnokság mezőnye. A selejtezőkből továbbjutott tizennégy gárda közül 12 szerepel az európai ranglista első 14 helyének valamelyikén. Ebből a társaságból csak a két brit, Anglia és Skócia bukott el, de a skótokat két olyan válogatott, az olasz és a francia előzte meg, amelyik előttük áll.

Bejutott a 17. helyen álló svéd és a 19. helyezett török válogatott is, utóbbi megelőzte a ranglistán előtte álló norvég válogatottat. Érdekes, hogy a FIFA ranglistájából kivonatolt UEFA-ranglistán a leggyengébb hely a tizenhatos mezőny résztvevői közül a rendezőké: a svájci válogatott a 25., az osztrák pedig a 41. Tegyük hozzá: a két gárda hátrányba került amiatt, hogy két éve nem játszott tétmérkőzést.

Érdemes ugyanakkor megnézni, mely válogatottak jutottak ki a legjobb teljesítménnyel a tornára. A címvédő a legjobb: a magyarok csoportját megnyerő görög válogatott 86,11 százalékos teljesítmény ért el. Nyolcvan százalék fölött Otto Rehhagel csapatán kívül, csak a sokat szidott olaszok, a horvátok, a csehek és a románok teljesítettek.

Ellenpélda: a portugáloknak alig jobb, mint 64 százalékos teljesítmény is elég volt a továbblépéshez. Egy másik csoportban a bolgárok viszont 69,44 százalékos eredménnyel is kiestek.

Mindenki kikapott legalább egyszer

Egyetlen csapat sem maradt veretlen. A legtöbb gólt a németek szerezték. A Nationalelf 35-7-es gólkülönbséggel zárta a sorozatot, közel három gólt szerzett átlagosan mérkőzésenként. Az eredményt nagyon megdobta a San Marino elleni két találkozó: idegenben 13 (!) otthon hat gólt szerzett Löw csapata.

Érdekes, hogy a második legeredményesebb támadószekció egy kiesett csapaté: a szlovákok 33 góljukkal is csak negyedikek lettek a csoportjukban. Igaz, rengeteg gólt, 23-at kaptak.

Három válogatott is mindössze öt gólt kapott: a francia, a cseh és a holland. Az Európa-bajnoki selejtezők gólkirálya az északír David Healy lett, 13 góllal. Eredménye rekord az Eb-selejtezők történetében.

A korábbi győztesek közül, csak a dánok nem jutottak ki a tornára. Nyolc válogatott, a német, a francia, a spanyol, a holland, az olasz, a görög, valamint a szovjet utódaként az orosz és a csehszlovák utódaként a cseh eredménylistáján szerepel már győzelem.