Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A futball csak ürügy?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A huliganizmus kialakulásának egyik oka az, hogy az emberek nem tudják hol levezetni a társadalmi feszültségeket - mondta Földesiné Szabó Gyöngyi az InfoRádióban. A sportszociológus hozzátette: a futballban ráadásul több tényező még gerjeszti is ezeket a feszültségeket.

A sportszociológus szerint a futball körüli nagyobb feszültség egyik legfőbb oka az, hogy ebben a sportágban van a legtöbb néző egy adott stadionban. Másfelől a sportág népszerűsége és múltja elkerülhetetlenül a labdarúgáshoz köti a szurkolás ilyen szélsőséges megnyilvánulásait.

Földesiné Szabó Gyöngyi szerint ugyan igaz, hogy nem a futball a legagresszívabb sport, a játék körül történő események olyan mértékű elégedetlenséget válthatnak ki, hogy az felerősítheti a nézőtéri rendbontásokat.

A sportszociológus úgy véli: az indulatok elszabadulásának egyik oka a sportág ellentmondásos természete. Ugyan a labdarúgó-mérkőzések sokáig a társadalmi feszültségek levezetésére szolgáltak, ez azonban jelen esetben visszájára fordult, azaz a labdarúgás nem levezeti, hanem gerjeszti a feszültséget.

A másik ok Földesiné Szabó Gyöngyi szerint az, hogy össztársadalmi szinten nincs megfelelő színtere a feszültségek levezetésének, így a fiatalabb korosztály képtelen másképp kiélni ilyen irányú hajlamát.

"Mindaz, ami a sportban és a lelátókon történik, nem lehet független mindattól, ami a társadalomban történik" - tette hozzá a sportszociológus, aki szerint ráadásul a futballban meglehetősen sok olyan probléma (például a bundamérkőzések) adódott, amely joggal gerjeszthette az indulatokat.

Hanganyag: Litauszky Balázs