eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin

Budapest Ritmo: indul a világzenei fesztivál

Budapest Ritmo néven új, közép-európai világzenei fesztivál indul csütörtökön a Müpában. A CAFe Budapest és a Hangvető közös szervezésében vasárnapig a műfaj több nemzetközileg ismert művésze lép fel.

A fesztivál Bartók Béla előtt tisztelgő nyitókoncertjén fellép a Buda Folk Band, a Vujicsics Együttes, a Söndörgő, Bognár Szilvia, Zalai Antal, Balog József és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház.

Mint azt Káel Csaba, a CAFe Budapest vezetője, a Müpa vezérigazgatója korábban elmondta, a Budapest Ritmónak "megágyazott" a tavaly őszi budapesti világzenei expo, a Womex sikere, és világossá vált, hogy Közép-Európának is lehetne a Womexhez hasonló minifesztiválja és vására.

A fesztivál - amelyet egy héttel a Santiago de Compostela-i idei Womex előtt rendeznek meg - a régió zenéjén túl Ázsia, Afrika és Dél-Amerika zenéjét is elhozza Budapestre. A rendezvény kulcsszava a találkozás, a régió, Magyarország és a világ különböző részeiről érkező művészeké és szakembereké.

A Budapest Ritmón 25 ország negyven előadója lép fel négy színpadon, 28 koncerten. A magyar világzenei színtér számos kiválósága mellett lesznek lengyel, osztrák, bosznia-hercegovinai, horvát, szerb, ukrán előadók, de érkeznek Észak-, Nyugat- és Dél-Európából, afrikai országokból, Dél-Koreából, Törökországból, Örményországból és Kolumbiából is.

A csütörtöki nyitókoncerthez hasonlóan a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz szombaton a török Omar Faruk Tekbilek koncertje. A Fesztivál Színházban az elmélyültebb produkciók, a Müpa előtt sátorban a táncolós zenék szerepelnek, az Átriumban pedig a showcase színpadot rendezik be; itt szombaton a Góbé, Karaván Família, a Babra és a Zűrös Banda játszik, másnap lengyel, szerb, horvát és osztrák előadók.

A Találkozások koncepció jegyében három magyar vonatkozású ősbemutatót tartanak: szombaton Both Miklós gitárvirtuóz Titokzatos Ukrajna címmel gyűjtőútjának eredményeit mutatja be tizenöt ukrán vendég társaságában, aznap Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója két egyiptomi zenésszel, Tarek Abdallah úd-mesterrel és Adel Shams El Din ütőhangszeressel együtt lép színpadra. Szintén közös produkcióra állt össze három kiváló énekesnő, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika, ők vasárnap lépnek fel.

Az első Budapest Ritmo kiemelt országa Norvégia, azon belül is az északi sarkköri számi (lapp) kultúra. A számi fellépők között lesz Torgeir Vassvik torokénekes-dobos (szombat), és lesz egy supergroup is, három-három számi és magyar roma zenésszel.

A Budapest Ritmo egyik aktuális sztárfellépője a mauritániai énekesnő, Noura Mint Seymali lesz vasárnap és izgalmasnak ígérkezik mások mellett Varden Hovanissian örmény dudukjátékos, illetve Emre Gültekin török lantos közös szombati koncertje.

A fesztivált a hétvégén nemzetközi konferencia kíséri a Müpában, a témák között például a zene és a turizmus, a zenei export, Európa kulturális fővárosai és a zenei vásár is szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×