Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi várható az Oscar-díjátadón?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leonardo DiCaprio, Kate Winslet és Sylvester Stallone, valamint A visszatérő és a magyar Saul fia számít nagy esélyesnek a magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezendő 88. Oscar-díjkiosztó gálán.

Bár sokan készpénznek veszik, hogy Alejandro González Iñárritu A visszatérő című túlélőwesternje nyeri a legjobb film és legjobb rendezés díját, a bostoni gyermekmolesztáló papokat leleplező Spotlight és 2007-es a pénzügyi válságot bemutató A nagy dobás izgalmas témafelvetései miatt okozhat még meglepetést az Oscar-díjak odaítélésekor.

Oly sok elmulasztott lehetőség után a népharag szinte kiköveteli a Leonardo DiCapriónak a legjobb színész díját, ugyanakkor több filmes is megjegyezte, az első nővé átoperált férfit alakító Eddie Redmayne színészi játéka többet nyújtott A dán lány című drámában.

A legjobb színésznő díjára egyértelmű esélyes Brie Larson A szoba című filmben gyermekéért aggódó anya szerepéért, és ugyanígy a szentimentalizmusra hajlamos Filmakadémia valószínűleg Sylvester Stallone-t fogja jutalmazni, 39 év után Rocky Balboa újbóli megformálásért.

A legjobb női mellékszereplő díjára az eddigi díjazások alapján Kate Winslet a legesélyesebb a Steve Jobs című filmből, bár Alicia Vikander alakítása A dán lányban is több cikk szerint megérdemelné a díjat.

Az eredeti fogatókönyveknél a Spotlightot az N.W.A. legendás rapcsapat történetét feldolgozó Straight Outta Compton ütheti ki a nyeregből, amire az is ráerősíthet, hogy az Akadémiát a jelöltek nyilvánosságra hozatala után sok kritika érte, amiért nem részesíti megfelelő figyelemben a nem fehér alkotók munkáit.

A legjobb adaptált forgatókönyv nagy esélyese A nagy dobás, az animációs filmeknél az Agymanók győzelme jósolható, míg a legjobb idegen nyelvű filmnél a Saul fiát egyedül a francia Mustang szorongathatja meg.

Érdekes vetélkedésre adhat alkalmat a legjobb filmzene kategória, ahol két zeneszerző-matuzsálem, az 50. alkalommal ringbe szálló, 84 éves John Williams, a gazdag életműve során mindössze hatszor jelölt, 87 éves Ennio Morriconéval kerül szembe. Az est várhatóan az olasz komponista győzelmével zárulhat az Aljas nyolcas című film zenéjéért.

A legjobb operatőri munka díját zsinórban harmadszor nyerheti meg a Gravitáció és a Birdman után A visszatérőt is fényképező Emmanuel Lubenzki, míg a technikai kategóriákban valószínűleg a Mad Max: A harag útja fog diadalmaskodni, itt-ott teret engedve csak a Star Wars Az ébredő Erő vizuális vagy A mentőexpedíció hangeffektusainak.

Hanganyag: Oláh András