eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Mi várható az Oscar-díjátadón?

Leonardo DiCaprio, Kate Winslet és Sylvester Stallone, valamint A visszatérő és a magyar Saul fia számít nagy esélyesnek a magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezendő 88. Oscar-díjkiosztó gálán.

Bár sokan készpénznek veszik, hogy Alejandro González Iñárritu A visszatérő című túlélőwesternje nyeri a legjobb film és legjobb rendezés díját, a bostoni gyermekmolesztáló papokat leleplező Spotlight és 2007-es a pénzügyi válságot bemutató A nagy dobás izgalmas témafelvetései miatt okozhat még meglepetést az Oscar-díjak odaítélésekor.

Oly sok elmulasztott lehetőség után a népharag szinte kiköveteli a Leonardo DiCapriónak a legjobb színész díját, ugyanakkor több filmes is megjegyezte, az első nővé átoperált férfit alakító Eddie Redmayne színészi játéka többet nyújtott A dán lány című drámában.

A legjobb színésznő díjára egyértelmű esélyes Brie Larson A szoba című filmben gyermekéért aggódó anya szerepéért, és ugyanígy a szentimentalizmusra hajlamos Filmakadémia valószínűleg Sylvester Stallone-t fogja jutalmazni, 39 év után Rocky Balboa újbóli megformálásért.

A legjobb női mellékszereplő díjára az eddigi díjazások alapján Kate Winslet a legesélyesebb a Steve Jobs című filmből, bár Alicia Vikander alakítása A dán lányban is több cikk szerint megérdemelné a díjat.

Az eredeti fogatókönyveknél a Spotlightot az N.W.A. legendás rapcsapat történetét feldolgozó Straight Outta Compton ütheti ki a nyeregből, amire az is ráerősíthet, hogy az Akadémiát a jelöltek nyilvánosságra hozatala után sok kritika érte, amiért nem részesíti megfelelő figyelemben a nem fehér alkotók munkáit.

A legjobb adaptált forgatókönyv nagy esélyese A nagy dobás, az animációs filmeknél az Agymanók győzelme jósolható, míg a legjobb idegen nyelvű filmnél a Saul fiát egyedül a francia Mustang szorongathatja meg.

Érdekes vetélkedésre adhat alkalmat a legjobb filmzene kategória, ahol két zeneszerző-matuzsálem, az 50. alkalommal ringbe szálló, 84 éves John Williams, a gazdag életműve során mindössze hatszor jelölt, 87 éves Ennio Morriconéval kerül szembe. Az est várhatóan az olasz komponista győzelmével zárulhat az Aljas nyolcas című film zenéjéért.

A legjobb operatőri munka díját zsinórban harmadszor nyerheti meg a Gravitáció és a Birdman után A visszatérőt is fényképező Emmanuel Lubenzki, míg a technikai kategóriákban valószínűleg a Mad Max: A harag útja fog diadalmaskodni, itt-ott teret engedve csak a Star Wars Az ébredő Erő vizuális vagy A mentőexpedíció hangeffektusainak.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×