Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízévi felújítás után újra megnyílik a híres múzeum

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amszterdamban tíz évig tartó felújítás után ma újra megnyitja kapuit a Rijksmuseum. Az érdeklődés óriási, elővételben több mint 50 ezer belépőjegy kelt el. A múzeum teljesen megújult, egyedül Rembrandt világhírű festménye, az Éjjeli őrjárat kerül vissza ugyanarra a helyre, ahol a renoválás előtt is látható volt.

Előzetes vélemények alapján a szakemberek lenyűgöző munkát végeztek, remények szerint az intézmény újra a legjelentősebb múzeumok sorába emelkedhet a párizsi Louvre, a madridi Prado vagy épp a New York-i Metropolitan Múzeum mellett.

Hollandia legjelentősebb múzeuma tíz évig volt építési terület, a felújítás a vártnál hat évvel tovább tartott, a kiadások 375 millió eurót emésztettek fel, ami harmadával több a tervezettnél. Minderre azonban a feledés homálya merül majd, amikor Beatrix királynő szombaton átadja a közönségnek az intézményt. A jeles alkalomból narancssárga szőnyeget terítenek le, a megnyitó lesz amúgy az utolsó alkalom, hogy az alattvalók hivatalos programon találkozhatnak az uralkodóval, aki hamarosan lemond a trónról fia javára.

Amszterdam kulturális élete nehéz évtizeden van túl, a modern művészetnek szentelt Stedelijk Múzeum éveken át tartó renoválás után szeptemberben nyílt meg újra, a Rijksmuseummal szomszédos Van Gogh Múzeumot pedig május 2-án vehetik ismét birtokukba a látogatók.

A németalföldi festészet aranykorának kiemelkedő alkotásait őrző Rijksmuseum 1885-ben készült el Pierre Cuypers tervei alapján. Az épület két tornya között a kerékpárosok egyszerűen áttekerhettek a város 400 éves részéből az új negyedekbe - így van ez ma is -, amelyekkel a 20. században bővült Amszterdam. Noha ez is fontos szempont volt, Cuypers mindenek fölött álló szándéka az volt, hogy katedrálist építsen Rembrandtnak.

És épp ez okozott bajt: a katolikus építész műve borzadály volt a puritán, kálvinista hollandok számára, ezért az elmúlt évszázadban többször is igyekeztek a kor igényeihez szabni az épületet. Átfestették, az olasz padlóburkolatot linóleum váltotta fel, a belső udvarban pedig bódékat emeltek. A múzeumból így lett sötét labirintus.

A mostani nagyszabású felújítás során "megtisztították" az épületet. A renoválásért felelős spanyol építészpáros nemcsak Cuypers palotájának eredeti fényét állította vissza, hanem modern elemekkel is színezte a múzeumot. Született egy új ázsiai pavilon, egy tágas belépőcsarnok. A belső udvarokat szabaddá tették és összekapcsolták egymással.

Vermeer, Frans Hals, Jan Steen és Rembrandt így újra teljes pompával övezve várja a látogatókat, akikből évente kétmillióra számítanak az intézmény vezetői. Nyolcvan teremben a múzeum több mint egymilliós állományából összesen 8000 kiállítási tárgy látható, közülük csupán az Éjjeli őrjárat, Rembrandt monumentális tablója került vissza régi helyére.