Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Múltunk meséi-korunk emberei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Holnap mutatják be Beregi-Nagy Edit: Múltunk meséi-korunk emberei című könyvét, amely egy készülő sorozat első darabjaként ízelítőt ad a Felső-Tisza-vidék, a Bodrogköz és a Nyírség látnivalóiból. A 230 fotóval illusztrált könyv számos hasznos tanáccsal látja el az olvasót.

A sorozat az InfoRádió Barangoló című országjáró, ismeretterjesztő és turisztikai magazinja nyomán készül. Az elmúlt négy évben rögzített beszélgetések feldolgozása alapján az épített, vagy természeti értékeket azok a régészek, műemlékvédelmi szakemberek, muzeológusok, természetvédelmi szakemberek, helytörténészek mutatják be, akiknek az életét jelenti megőrizni, kutatni a régmúlt idők emlékeit, a természet csodáit, a táj hagyományait.

Sajátos a könyv műfaja is: nem csak egyszerű útikalauz. Az olvasó ízelítőt kap a táj hangulatából, megtudhatja, hogy miért fontos az értékek megőrzése, és bemutatása. Milyen történetek, legendák fűződnek a nevezetességekhez, miként éltek több száz évvel ezelőtt az emberek az ország különböző tájain.

A könyv nem törekszik az adott tájegység összes látnivalójának a bemutatására. A területre legjellemzőbb, legkülönlegesebb műemlékeket, múzeumokat, a nemzeti parkokhoz tartozó bemutatóhelyeket ismerteti és mindazt, ami meghatározza az adott táj múltját és jelenét.

A Múltunk meséi-korunk emberei könyvsorozat első része a Felső-Tisza-vidék, a Bodrogköz határainkon belül eső része és a hozzá nyugatról kapcsolódó hatalmas homokpuszta, a Nyírség bebarangolására invitálja az olvasót. Olyan, még napjainkban is gyakorta víz járta vidékre, amely az ország talán legkevésbé ismert területe. A könyvet 230 fotó teszi látványossá. Minden fejezet végén hasznos információkkal is szolgál a múzeumok nyitva tartásáról, a programokról és a műemlékek látogathatóságáról.