eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Mit rejtenek a Kennedy-akták?

Mit rejtenek a Kennedy-akták?

Semmi meglepő nem derült ki a Kennedy-gyilkosság most nyilvánosságra került aktáiból – mondta az InfoRádiónak Ugrósdy Márton az első reakciókról.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese szerint nem feltétlenül érdemes nagy titkokat várni attól a 300 dokumentumtól sem, amit az elnök előzetes bejelentése ellenére most mégsem, csak szerkesztve 180 nap múlva hoznak nyilvánosságra.

A CIA vezetése mégis erősen tiltakozott az akták nyilvánosságra hozatala ellen, még úgy is, hogy egy 25 évvel ezelőtt meghozott törvény alapján ezt mindenképp meg kellett tenni. Csupán az elnöknek van arra vonatkozó jogköre, hogy egyes dokumentumok napvilágra kerülését megakadályozhatja. Ezen lehetőséggel élve késlelteti most Donald Trump néhány dokumentum felfedését, azzal az indokkal, hogy bizonyos érzékeny információkat vagy ma is használt titkosszolgálati módszereket árulnának el – magyarázta a szakértő. A Kennedy-akták 89 százaléka eddig is nyilvános volt, mindössze a maradék 11 százalékról van most szó.

„Mindenkinek megvan a saját jól bevált összeesküvéselmélete arról, hogy valójában mi történt” – véli Ugrósdy Márton. Akik eddig sem hitték, hogy teljes átláthatóság van, azokat ezek a dokumentumok sem fogják meggyőzni. Az első reakciók úgy tartják, nincs semmi új a feltárt anyagokban, és könnyen lehet, hogy a még hátralévő anyagokban sem lesznek világrengető feljegyzések és kijelentések. Különösen annak fényében, hogy köztudottan számos dokumentumot megsemmisítettek annak idején.

„Az a benyomásom, hogy a kormányzat néha olyan dolgokat is szeret titkosítani, aminek semmi értelme”

– mondta a szakértő. Mindenki igyekszik védeni a saját ügynökségének az érdekeit, a CIA-nak is kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy esetleg „bénáztak”, és voltak olyan szálak, melyet nem derítettek fel kellő alapossággal. Néha az állampolgárok bizalmának megőrzését és a hivatal jó hírnevének fenntartását célozzák a titkosító intézkedések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×