Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A viharokhoz hasonló károkkal jár a tanárok sztrájkja Mexikóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Légi úton látja el élelmiszerrel a mexikói kormány a sztrájkoló tanárok által elszigetelt Oaxaca tagállamot; a közép-amerikai ország déli részében lévő, elszegényedett területre csütörtökön indítják a hadsereg egy repülőgépén az első segélyszállítmányt.

A kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok napok óta fontos országutakat tartanak lezárva a térségben.

José Antonio Meade szociális fejlesztési miniszter bejelentette: légi úton kukoricát, babot és tejport fognak szállítani azokba a térségekbe, ahol élelmiszerhiány lépett fel a közelmúltban.

"Nem engedhetjük meg, hogy a viszályokat a legszegényebbek kárára rendezzük" - tette hozzá a szociális tárca vezetője.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy június közepén őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával. A tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel. A tanárok és a rendőrség összecsapásaiban több ember meghalt, és meghaladja a százat a sebesültek száma.