eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Politico: Juncker generálja a válságot és alkoholista

Lesújtó képet fest az Európai Bizottság elnökéről a Politico. A tekintélyes hetilap legfrissebb számában megszólalók politikailag megbénultnak tartják Jean-Claude Junckert.

Történetének legnagyobb válságát éli az Európai Unió. Migráció, nagy-britanniai népszavazás, görög pénzügyi csőd, gazdasági tervek, amelyek már kisiklottak.

Mindeközben az Európai Bizottság elnöke egyre gyakrabban nem tud válaszolni megfelelően több fontos újságírói kérdésre – mutat rá a Politico összeállítása.

A tekintélyes lap több mint 40 uniós politikussal, diplomatával és tagállami hivatalnokkal készített interjút, hogy portrét készítsen Jean-Claude Junckerről.

Az egyik nagy tagállam rangidős diplomatája úgy fogalmazott: "az az igazság, hogy nem nagyon találkozunk vele". Az emberek nem panaszkodnak, észre sem veszik a hiányát. Így is működik az EU. A lap ki is mutatta, hogy az Európai Bizottság vezetője hosszú hétvégékre tűnik el, de ezen kívül is sokszor van szabadságon.

Munkatársai ugyanakkor aggódnak, szerintük Juncker politikailag megbénult és az állandó krízisek miatt az egészsége is megromlott. A Bizottság elnöke láncdohányos. Miatta cserélték le a Berlaymont szellőztetőrendszerét is.

Az eurócsoport elnöke azt állítja, a luxembourgi politikus az alkoholt sem veti meg. Ezt támaszthatja alá, hogy a tavaly májusi uniós csúcson több megmosolyogtató megmozdulása volt. Többek között a magyar miniszterelnököt és másokat is pofozgatott, Orbán Viktor érkezésekor pedig azt mondta: itt jön a diktátor.

Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési bizottságának kereszténydemokrata – tehát Junckerrel egy pártcsaládba tartozó – elnöke szerint nem akarnak politikai bábokká válni, akit valaki más tart a kezében.

A diplomaták úgy vélik, egyre inkább a helyettese, Frans Timmermans és kabinetfőnöke, Martin Selmayr veszi át a helyét, miközben az állam- és kormányfők üléseit vezető Donald Tusk is háttérbe szorítja.

Felróják az Európai Bizottság elnökének azt is, hogy megkülönbözteti az egyes tagállamokat. Például Brüsszel azért nem indított túlzott deficit eljárást a párizsi kormány ellen, mert „az Franciaország”.

Ráadásul Juncker leginkább az alapító, tehát a hat nyugat-európai országba látogat, ellentétben elődjével, Barrosóval, aki még az Unión kívüli államokban is sokkal többször megfordult, mint például Észak-Afrikában, Kínában vagy a Távol-Keleten. Juncker viszont Kelet-Európában csak Lettországban járt, de fontosnak tartotta, hogy elmenjen Ausztráliába.

A saját kabinetjét az „utolsó esély bizottságának” nevező Juncker a Politico szerint egyre kevésbé derűlátó az Európai Unió jövőjéről, és csak néhány üggyel hajlandó foglalkozni. Az egyik szocialista képviselő egyenesen úgy fogalmazott: a bizottság elnöke generálja a válságot, amit aztán nem tud megoldani.

A tekintélyes lap megszólaltatta a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjét is, aki a stratégia hiányát rótta fel. Várhelyi Olivér azt mondta: „ez inkább egy PR-bizottság. Sokkal inkább a külsőről és arról szól, hogyan néz ki a sajtóban”.

A Törökországgal folytatott EU-tárgyalások sem Juncker, hanem a német kancellár kezében voltak, aki nem várva a brüsszeli gépezetre, külön megállapodott Ankarával.

A lap emlékeztetett arra is, hogy Luxembourg a bizottság jelenlegi elnökének kormányfői és pénzügyminiszteri mandátuma alatt vált tudtán kívül adóparadicsommá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×