eur:
388.97
usd:
360.69
bux:
68446.16
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Bullying, aggression and violence scene between two males, one young adult male punches his peer near a bricks wall
Nyitókép: mrohana/Getty Images

Kiégett tanárok, erőszakos diákok – lesújtó felmérés a német oktatásról

Megdöbbentő képet fest a német iskolákban elkövetett erőszakos cselekményekről a legújabb iskolai barométer. Az oktatási miniszter riasztónak nevezte a helyzetet.

Erőszakos cselekmények az osztálytermekben, lepusztult iskolai épületek, tanárok a kiégés küszöbén – ilyen képet fest a német iskolák mindennapjairól a Robert Bosch Alapítvány által készített felmérés. A német iskolai barométer 2019 óta méri fel a tanárok hangulatát, illetve az őket leginkább foglalkoztató témákat, a középpontban ugyanakkor az iskolák, az oktatás helyzete, illetve a mindennapi iskolai élet áll. Az eredmények alapján ajánlásokat fogadnak el az oktatás helyzetével, illetve jövőjével foglalkozó döntéshozók számára.

A rendszeres időközönként végzett, a német iskolákban kialakult helyzetet vizsgáló barométer szerint

a tanárok több mint negyedét egyre erőteljesebben foglalkoztatja, hogy elhagyja a pályát.

A megkérdezettek 27 százaléka gondolt arra, hogy búcsút int az osztálytermeknek. Az alapítvány szerint az adatok reprezentatívak a teljes németországi tanerőre.

A tekintélyes berlini Humboldt Egyetem oktatáskutatója a felmérésben foglaltakkal kapcsolatban utalt arra, hogy az oktatás minőségét jelentős mértékben befolyásolja a tanerő "közérzete". Uta Klusmann szerint ezért rendkívül fontos, hogy megbízható adatok álljanak rendelkezésre az oktatói gárda érzéseiről. Ezek alapján pedig elengedhetetlen a szükséges stratégiai, illetve politikai következtetések levonása – tette hozzá a kutató, aki maga is részt vett a felmérés készítésében.

A válaszadók – mint arról több mérvadó német médium is beszámolt – egy sor rossz, több esetben lehangoló "élményről" számoltak be a mindennapos iskolai élet során. A tanárok 47 százaléka tapasztalt problémásnak minősített fizikai vagy lelki erőszakot a gyermekek és a fiatalok részéről. Nem ritkák a verekedések, mint ahogy egyre többször fordul elő, hogy a tanárokat agresszív szülők fenyegetik. A szociálisan hátrányos környezetben lévő iskolákban ez az arány még magasabb, 69 százalékos volt.

A tanárok 35 százaléka a diákok magatartását jelölte meg a munkája legnagyobb kihívásaként, míg a második helyre a megkérdezettek az osztályok heterogenitását sorolták, elsősorban az általános iskolákban. Ezzel összefüggésben említették a gyermekek egyéni tanulási körülményeit, az eltérő kulturális, illetve családi hátteret, továbbá sok esetben a különleges támogatási igényeket.

Mindez jelentősen rányomja bélyegét a tanárok hangulatára. A megkérdezettek 36 százaléka fogalmazott úgy, hogy hetente többször is "érzelmileg kimerültnek" érzi magát. A iskolai barométer szerint mindenekelőtt a fiatalabb és női pedagógusok, főként az általános iskolai tanárok számoltak be mindennapos kimerültségről. Uta Klusmann szerint a visszatérő kimerültségi tényezők a kiégés, az úgynevezett burnout tipikus tünetei.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a tanárok jelentős része hiányolta a szakmai visszajelzéseket. A válaszadók 24 százaléka, azaz minden negyedik tanár válaszolta azt, hogy a megelőző egy évben saját munkájával kapcsolatban egyetlen visszajelzést sem kapott.

A német médiumok által idézett Helmut Klemm erlangeni középiskolai igazgató, a legjobb német iskoláknak járó Deutsches Schulpreis 2023-as kitüntetettje az arányt katasztrofálisnak nevezte. Ennek kapcsán fogalmazott úgy a Robert Bosch Alapítvány oktatási igazgatója, hogy

a felmerés eredményei csupán egy beteg rendszerről készített pillanatfelvételek.

Az alapítványi vezető hangsúlyozta, hogy már régóta szembe kellett volna nézni a súlyos pedagógushiány következményeivel, ennek kapcsán pedig a tanárokra nehezedő egyre súlyosabb terhekkel. Ez az oka annak, hogy a pedagógusok közül sokan hamar el is akarják hagyni a pályát – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×