Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Osztrák belügyminiszter: Európának le kell mondania a szíveslátás kultúrájáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európának le kell mondania a szíveslátás kultúrájáról, a kontinens ugyanis már nem tud több menekültet befogadni - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner szerdán a bolgár fővárosban, Szófiában, ahol a Salzburgi Fórum kétnapos belügyminiszteri konferenciáján vesz részt.

Az osztrák tárcavezető a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a terrorizmus és a menekültválság legyőzése olyan kihívás, amellyel egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni.

"Ezért közös megoldásokat kell keresnünk" - hangsúlyozta Mikl-Leitner. Hozzátette: "Európa már nem tud több menekültet befogadni".

Az osztrák tárcavezető egyúttal felszólított a menedékkérők rendezett regisztrációjára és elhelyezésére. "Garantálnunk kell a biztonságunkat, és fel kell lépnünk a csempészek ellen" - mondta.

Az osztrák miniszter kitért a védelemre szoruló emberek és a migránsok különválasztásának szükségességére, utóbbiaknak ugyanis nincs esélyük arra, hogy menekültstátust kapjanak. "Ezért kellenek a hot spotok (uniós regisztrációs központok)" - szögezte le.

Mikl-Leitner a hét végi párizsi merényletsorozattal kapcsolatban azt mondta, hogy a terror Európa szívét találta el, és nem először történik ez meg. "Bár a terrorizmus elleni harcot szakértők vezetik, szoros együttműködésre és jobb információcserére van szükségünk Európában" - mondta.

A 2000-ben alapított Salzburgi Fórum a közép- és délkelet-európai EU-tagállamok (Bulgária, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Csehország, Magyarország, Horvátország és Ausztria), a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia), valamint Moldova belügyminisztereinek informális szervezete.

Bulgária idén július óta tölti be a szervezet soros elnöki tisztét, és kiemelt feladatként az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás megfékezését, a csempészbandák felszámolását, az uniós határok biztosítását, valamint a nyugat-balkáni országokkal való szorosabb együttműködést határozta meg.