eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin

Cameron: "ezerszer fontosabb számomra az ország, mint az EU"

"Ezerszer" fontosabbnak tartja a brit miniszterelnök a brit uniót, mint az Európai Uniót.

David Cameron a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának keddi munkanapján nyilatkozott a BBC rádiónak. A riporter felidézte, hogy Cameron a skót függetlenségi népszavazás előtt azt mondta: megszakadna a szíve, ha Skócia távozna a brit unióból. Arra a kérdésre, hogy milyen kifejezést használna, ha miniszterelnöksége alatt Nagy-Britannia távozna az EU-ból, Cameron kijelentette: "hozzávetőleg ezerszer" erősebb érzelmek fűzik az Egyesült Királysághoz, mint az EU-hoz. "Az Egyesült Királyság megőrzése szívügy, az EU-hoz fűződő viszonyban a pragmatizmus érvényesül" - fogalmazott.

Hozzátette: ha nem érzi úgy, hogy az EU-tagság Nagy-Britannia érdekében áll, akkor nem fog az uniós tagság fenntartása mellett érvelni.

Cameron már korábban is jelezte, hogy a brit EU-tagságról általa megígért, 2017-ben esedékes népszavazás kampányában csak a London által követelt uniós reformok megvalósulása esetén fogja támogatni Nagy-Britannia további uniós tagságát. A BBC televízió hétvégi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: ha a Brüsszellel tervezett tárgyalásokon nem sikerül elérnie ezeket az EU-reformokat, akkor a brit választók dolga lesz eldönteni a referendumon, hogy hazájukat az Európai Unióban, vagy azon kívül szeretnék-e látni.

Hozzátette: a bevándorlás az EU-brit kapcsolatrendszer London által igényelt újratárgyalásának "abszolút központi kérdése", mivel a brit kormány megítélése szerint nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást. A brit miniszterelnök szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok csak akkor engedhessenek be munkavállalókat az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból, ha azok gazdasági fejlettsége az övékéhez hasonló szintet ér el.

Cameron az előzetes brit sajtóértesülések szerint a Konzervatív Párt kongresszusát bezáró szerdai felszólalásában részletes terveket jelent be az EU-társállamokból érkezők letelepedési és munkavállalási szabályainak további szigorítására.

A BBC-rádiónak adott keddi nyilatkozatában a brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia szempontjából az Európai Unió "jelenleg nem működik megfelelően". Cameron szerint az euróövezet megteremtése például olyan változások folyamatát indította el, amely sokakat elidegenített az EU-tól, és ő azon kevés uniós vezető egyike, akik ezeket a problémákat megoldani szeretnék, nem pedig a szőnyeg alá söpörni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×