Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japán újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Japán újabb szankciókkal sújtotta szerdán Oroszországot az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt, valamint azért, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik tanácsadója ellátogatott a két ország területi vitájában érintett egyik szigetre.

Szuga Josihide kormányszóvivő elmondta, az új büntetőintézkedések keretében megtiltják, hogy egyes orosz bankok hitelügyleteket végezzenek a szigetországban, továbbá megszigorítják az Oroszországba irányuló fegyvereladások ellenőrzését.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, Tokió részéről nincs változás abban, hogy fenntartsa a párbeszédet Moszkvával.

Az újabb büntetőintézkedések kiegészítik az idén márciusban Japán által már elrendelt korlátozásokat, amelyek szigora elmaradt az amerikai és az európai hasonló intézkedésekétől.

Szuga Josihide arról is beszélt, hogy Tokió diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott az ellen, hogy Szergej Ivanov, a Kreml adminisztrációjának vezetője szerdán ellátogatott a Japánban "Északi Területeknek", Oroszországban "Dél-Kurilnak" nevezett területre. A szóvivő szerint a látogatás sérti "a japán emberek érzelmeit".

Oroszország és Japán a második világháború befejezése óta nem kötött békeszerződést. A japán Hokkaido szigethez közeli Kuril-szigetcsoport déli négy tagjának hovatartozása még mindig vitatott Moszkva és Tokió között.

A Kuril-szigetcsoport négy déli tagjára: Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A szigeteket azonban Japán második világháborús veresége nyomán a Szovjetunió vette birtokba.