eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Japán újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot

Japán újabb szankciókkal sújtotta szerdán Oroszországot az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt, valamint azért, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik tanácsadója ellátogatott a két ország területi vitájában érintett egyik szigetre.

Szuga Josihide kormányszóvivő elmondta, az új büntetőintézkedések keretében megtiltják, hogy egyes orosz bankok hitelügyleteket végezzenek a szigetországban, továbbá megszigorítják az Oroszországba irányuló fegyvereladások ellenőrzését.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, Tokió részéről nincs változás abban, hogy fenntartsa a párbeszédet Moszkvával.

Az újabb büntetőintézkedések kiegészítik az idén márciusban Japán által már elrendelt korlátozásokat, amelyek szigora elmaradt az amerikai és az európai hasonló intézkedésekétől.

Szuga Josihide arról is beszélt, hogy Tokió diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott az ellen, hogy Szergej Ivanov, a Kreml adminisztrációjának vezetője szerdán ellátogatott a Japánban "Északi Területeknek", Oroszországban "Dél-Kurilnak" nevezett területre. A szóvivő szerint a látogatás sérti "a japán emberek érzelmeit".

Oroszország és Japán a második világháború befejezése óta nem kötött békeszerződést. A japán Hokkaido szigethez közeli Kuril-szigetcsoport déli négy tagjának hovatartozása még mindig vitatott Moszkva és Tokió között.

A Kuril-szigetcsoport négy déli tagjára: Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A szigeteket azonban Japán második világháborús veresége nyomán a Szovjetunió vette birtokba.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×