eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Cseh kormányalakítás - Kezd körvonalazódni az új parlament és a kormány

Kezd körvonalazódni a legfőbb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztása Csehországban.

Az októberi előre hozott képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szombaton megegyezett a második helyen végzett ANO (Igen) mozgalommal, hogy a kormányfőn kívül a szociáldemokraták jelölik a parlamenti alsóház elnökét is. A képviselőháznak négy alelnöke lesz, s az egyiket az Igen jelöli ki.

Megállapodás született arról is, hogy a multimilliárdos Andrej Babis vezette Igené lesz a pénzügyminiszteri tárca, míg a belügyminisztérium élére várhatóan a szociáldemokrata párt képviselője kerül.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök korábban azt állította, hogy a CSSD szeretné kezében tartani a belügyminiszteri és a pénzügyminiszteri tárcát, mert ez szerinte előfeltétele a hatékony kormányzásnak. A párt ugyancsak magának igényelte a képviselőház elnöki tisztségét is. Sobotka szombaton azt mondta, hogy pártja várhatóan Jan Hamáceket vagy Lubomír Zaoráleket jelöli a parlamenti alsóház elnökének. Mindketten korábban a parlament alelnökei voltak.

Az Igen korábban a pénzügyminiszteri és a házelnöki posztot igényelte magának. A szombati megállapodás azt jelzi, hogy a jövőbeni alsóház két legerősebb pártja között kompromisszum született a legfontosabb személyi kérdésekben. Az Igen többször is jelezte, hogy a pénzügyi tárca élén elnökét, Andrej Babist szeretné látni.

A szociáldemokrata pártelnök csütörtökön kapott Milos Zeman államfőtől hivatalos megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Ettől függetlenül a szociáldemokraták már két hete tárgyalnak az Igennel és a kereszténydemokratákkal (KDU-CSL) egy hármas kormánykoalíció létrehozásáról. Ha létrejönne ez a koalíció, akkor a 200 tagú képviselőházban 111 képviselője lenne. A választás eredménye alapján a CSSD-nek 50, az Igennek 47, a KDU-CSL-nek pedig 14 képviselője van.

A három párt eddig kétoldalú találkozókon főleg szakértői szinten egyeztette a választási programokat, amelyek alapján összeállhat a kormányprogram. A legnagyobb viták az adórendszerről folynak, de Sobotka és Babis szombaton egyaránt azt mondták, hogy ezen a téren is sikerült jelentősen előrelépni. A vita lényege, hogy a CSSD adóemelést akar, míg az Igen ellenzi, s az adók hatékonyabb beszedésével akarja beszerezni az államkassza számára a megnövekedett kiadásokhoz szükséges fedezetet.

Sobotka bejelentette, hogy a jövő héttől kezdve a három párt közös tárgyalásokat fog folytatni a kormányprogramról és a kormányzati tárcák elosztásáról.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×