eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Kínaiak ezrei tüntettek Japán ellen

A hétvégén fokozódtak és több ezresre dagadtak a Japán-ellenes tüntetések Kínában; egyes helyeken japán éttermekben romboltak és japán gépkocsikban tettek kárt, vagy zászlót égettek kínaiak, akik vitatott hovatartozású szigetek Kínához tartozása mellett demonstráltak.

Vasárnap Sencsen (Shenzhen) városában ötezren vonultak az utcára, Hangcsouban (Hangzhou) körülbelül háromezren, Csengtuban (Chengdu) ezren, míg Hongkongban kétszázan adtak hangot elégedetlenségüknek amiatt, hogy a japán hatóságok a múlt héten őrizetbe vették azokat a kínai aktivistákat, akik megközelítették a Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigeteket, illetve partra szálltak az egyiken.

A dél-kínai Sencsenben a felvonulók között voltak olyanok, akik japán zászlót égettek, mások a japán termékek bojkottjára szólítottak fel. Több mint egy tucat japán márkájú parkoló autót megrongáltak, s voltak, akik betörtek egy japán étterembe és ott törtek-zúztak. Hangcsouban a tüntetők szintén japán éttermek redőnyeit verték, vagy betörték az ablakaikat.

Kantonból, Senjangból (Shenyang), Harbinból és Csingtaóból (Qingdao), valamint a közép-kínai Vuhanból (Wuhan) és Hszian (Xian) városából ugyancsak kisebb tüntetésekről érkeztek jelentések. Pekingben szórványosan jelentek meg demonstrálók a japán nagykövetségnél és a nagykövet rezidenciájánál.

Mindenütt jelentős rendőri erők biztosították a helyszínt.

A kínai közvéleményt felbőszítették az elmúlt napok eseményei, illetve az azoktól szóló sajtóbeszámolók, a médiában szereplő bilincsbe vert hongkongiakról a televízióban és az írott sajtóban bemutatott felvételek.

A 14 kínai aktivista a japán kapituláció 67. évfordulóján érkezett a Tiaojü-szigetekhez.

Az aktivistákat azóta hazaengedték, de a kedélyeket tovább borzolta, hogy vasárnap japán politikusok hajóztak a japán közigazgatás alatt álló lakatlan szigetekhez. Közülük tízen partra is léptek, és ott japán zászlót lengettek.

A kínai külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Peking "határozott ellenzését" fejezte ki, mert "japán jobboldaliak törvénytelen módon megsértették Kína területének szuverenitását". Fu Jing (Fu Ying), kínai külügyminiszter-helyettes arra szólított fel, Japán gondoskodjon arról, hogy ne kerüljön sor ilyen cselekedetekre.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint Niva Uicsiro japán nagykövet a Fu Jinggal folytatott beszélgetés során "mély sajnálatának" adott hangot az országban tapasztalt - japán éttermeket és autókat ért - vandál cselekmények miatt. Egyben az "összes lehetséges intézkedés" megtételére kérte Pekinget a japán állampolgárok és vállalatok védelmében.

Niva kifejezésre juttatta, Japán sosem fogja elfogadni a kínai fél tiltakozását olyan esetekben, amikor kínaiak szállnak partra a szigeteken. Megerősítette: Tokió számára "nem kétséges, hogy a Szenkaku-szigetek történelmileg és nemzetközi jogilag Japán területéhez tartoznak".

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×