eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

"Az afganisztáni jelenlét legfontosabb tanulsága a koordináció hiánya"

Amerika számára nem az a fontos, hogy hatékonyan használják-e fel azt a pénzt, amit az afganisztáni fejlesztésekbe öl - mondta Wágner Péter, Közép-Ázsia-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa arról is beszélt: az afganisztáni jelenlét legfontosabb tanulsága a koordináció hiánya.

Indulásakor minden szinten szervezetlen volt a NATO afganisztáni missziója: a kezdeti elképzelések úgy szóltak, hogy a nemzetközi erők rövid idő alatt felépítik az új afgán rendőrséget és katonaságot, később azonban kiderült: a néhány hetes kiképzés semmire sem elég - mondta Wágner Péter, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több év kellett ahhoz, hogy a döntéshozók rájöjjenek: csak úgy lehet eredményt elérni, ha az afgán rendfenntartók mellé úgynevezett Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportokat (OMLT) rendelnek, amelyek folyamatosan segítik a munkájukat - tette hozzá a Közép-Ázsia-szakértő.

A szakértő megjegyezte: az Egyesült Államok csak 2009-ben kezdte regionális konfliktusként kezelni a helyzetet, akkor fogadta el, hogy Afganisztán és Pakisztán problémái nem kezelhetők külön-külön.

Amerika ráadásul azzal sem törődik, hogy az afganisztáni fejlesztésekre megszavazott pénzeket hatékonyan költsék el, olyasmire fordítsák, ami hosszú távon működőképes és hasznos. Pedig ezzel tudnának támogatást szerezni maguknak - amagyarázta Wágner Péter.

Komoly probléma ráadásul az, hogy harmincévnyi polgárháború után a legtöbb afgán nem hajlandó látni a közérdeket, csak a magánérdek számít. Az ottaniaknak nincsen jövőképük, és azt sem tudják, mi lesz 2014 után - aztán, hogy a NATO a tervek szerint kivonja a nemzetközi erőket az országból - fűzte hozzá a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Wágner Péter arról is beszélt, miért nem látták előre az elemzők az utóbbi hónapok észak-afrikai eseményeit. A szakértő úgy vélte: a szociológusoknak kellett volna észrevenniük a jeleket.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×