Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mexikóban meggyilkoltak egy polgármestert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak vasárnap egy polgármestert a mexikói Tamaulipas szövetségi államban, ahol a múlt héten egy klán emberei 72 illegális bevándorlóval végeztek - közölte a kormány.

A tájékoztatás szerint Marco Antonio Leal Garcia, Hidalgo város elöljárója a második polgármester, akivel a az elmúlt két hétben végeztek a térségben, a Zetas és a Golf nevű drogkartell háborújának színterén.

A Golfból kivált maffiózók bűnszövetkezete, a Zetas emberhiánnyal küzd, ezért megpróbálja rávenni a Mexikón keresztül az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlókat, hogy álljanak be közéjük. Egy túlélő elmondása szerint fejenként kétezer dollárt ajánlottak fel például annak az 58 férfinak és 14 nőnek is, akik a múlt héten életükkel fizettek az elutasító válaszért.

Felipe Calderón mexikói elnök vasárnap élesen elítélte a merényletet, amelyben megsebesült a polgármester lánya is. Hangoztatta, hogy ez a gyáva bűncselekmény is, mint a többi, megerősíti a kormányt abban, hogy folytassa küzdelmét a bűnbandák ellen.

Részletek nem ismeretesek a gyilkosságról, de Calderónnak a bűnbandákra tett utalása alapján lehetséges, hogy a drogkartellek állhatnak annak hátterében. A helyi sajtó beszámolója szerint a polgármesterrel a farmján végeztek.

A 25 ezer lakosú Hidalgo városa a szövetségi állam délnyugati részén fekszik.