eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország támogatja Szerbia EU-felvételét

Magyarország változatlanul támogatja, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió (EU) tagjává váljon, a magyar Országgyűlés továbbra is segítséget ajánl a felkészülésben - erről biztosította Katona Béla, az Országgyűlés elnöke szerdán Belgrádban a szerb parlament elnökét.

Katona Béla kétnapos szerbiai látogatásának kezdőnapján találkozott Slavica Djukic-Dejanoviccsal, majd Boris Tadic szerb államfővel. A két szerb politikus megerősítette, hogy kitartanak országuk EU-csatlakozása mellett.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek telefonon elmondta: Katona Béla a Slavica Djukic-Dejanoviccsal folytatott megbeszélésen javasolta, hogy a parlamentközi kooperáció fejlesztésében egyes parlamenti bizottságok szorosabban működjenek együtt: a két törvényhozás mezőgazdasági bizottságai, a gazdasági bizottságok - amelyek az energiapolitika terén fűznék szorosabbra az együttműködést -, valamint a környezetvédelmi bizottságok, amelyek a klímavédelemre és a közös környezetvédelmi akciók lehetőségére összpontosítanának.

Djukic-Dejanovic kiemelte az energiapolitikai együttműködés fontosságát, egyúttal köszönetet mondott a tavalyi gázválság idején Szerbiának nyújtott magyar segítségért.

A felek szót ejtettek arról, hogy a szerb EU-csatlakozási folyamat már megkezdődött, életbe lépett a szerb állampolgárok vízummentessége, és kereskedelmi egyezmény is született Szerbia és az EU között.

Katona Béla örömét fejezte ki afölött, hogy a szerb törvényhozás két, a vajdasági magyarság szempontjából is nagyon fontos törvényt fogadott el a közelmúltban: a nemzeti kisebbségi önkormányzatokként működő nemzeti tanácsok létrehozásáról és a Vajdaság autonómiáját megerősítő statútumról szóló jogszabályokat.

A két házelnök szót ejtett a nyugat-balkáni országoknak az Európai Unióhoz történő közeledéséről is, amelyet Magyarország változatlanul támogat.

Boris Tadic a magyar házelnökkel tartott találkozón kiemelte, hogy változatlanul kitartanak országuk EU-csatlakozása mellett. Tadic úgy vélte, az lenne az ideális, ha a térség országai együtt integrálódnának az EU-ba. Ezen a megbeszélésen is szóba került a vízummentesség, a nemzeti tanácsok megalakulása, a statútumtörvény, az energiapolitika összehangolása, továbbá a két ország közötti kulturális kapcsolatok, amelyek kapcsán kitértek a szentendrei szerb közösség identitásának megőrzésére.

Katona Bélát a tervek szerint csütörtökön fogadja Mirko Cvetkovic szerb kormányfő, majd a magyar házelnök Újvidékre utazik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×