eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

Élesedik a lengyelek és a fehéroroszok közti ellentét

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök személyes közbenjárását kérte kedden a lengyel államfő a fehéroroszországi lengyel kisebbség ügyében.

Lech Kaczynski azt kérte levelében fehérorosz hivatali partnerétől, hogy járjon közben személyesen a "fehéroroszországi lengyel kisebbség helyzetének normalizálása" érdekében.

A kérés előzménye: hétfőn a belarusz hatóságok őrizetbe vették a fehéroroszországi lengyelek egyik szervezetének legalább negyven aktivistáját, köztük a szervezet vezetőjét, Andzelika Boryst.

Három aktivistát öt nap elzárásra ítéltek, Andzelika Boryst átszámítva 320 dollár pénzbüntetéssel sújtották.

A fehérorosz fővárosban kedden ellenzékiek egy nem engedélyezett tüntetésen együttérzésükről akarták biztosítani az előző nap őrizetbe vett személyeket, de rohamrendőrök röviddel az esemény kezdete után feloszlatták a tömeget, húsz embert pedig előállítottak.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke kedden Varsóban megbeszélést folytatott Aljakszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezetővel, s a lengyel politikus találkozó után úgy vélte, hogy a kisebbségi aktivistákkal szembeni fellépés támadást jelent a fehérorosz társadalom "demokratikus része, a polgári szabadságjogok és a független intézmények ellen." Buzek bejelentette: a jövő héten négy EP-képviselő utazik Fehéroroszországba, hogy a helyszínen tájékozódjon a lengyel kisebbség helyzetéről.

Fehéroroszországban 2005 óta két szervezete van a helyi lengyelségnek - írta a Lengyel Rádió weboldala. A Borys által vezetett uniót Aljakszandr Lukasenka rendszere nem, csak Varsó ismeri el. A másikat viszont bábszervezetnek tartja a helyi kisebbség. A varsói rádió szerint Lukasenka a rendszerét megingatni próbáló "ötödik hadoszlopnak" tekinti a hazájában élő lengyeleket.

A volt szovjet tagköztársaságban élő lengyel kisebbség helyzete miatt az elmúlt időben feszültté vált Varsó és Minszk viszonya. Lengyelország a múlt héten konzultációra hazarendelte minszki nagykövetét.

Pénteken Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter arra figyelmeztette Varsóban fehérorosz kollégáját, Szjarhej Martinaut, hogy hazája kész elmenni akár a fehérorosz-lengyel, illetve az EU-fehérorosz kapcsolatok befagyasztásáig. Donald Tusk lengyel kormányfő bírálta a lengyelekkel szembeni fehéroroszországi "repressziót".

A 10 milliós lélekszámú Fehéroroszországban hozzávetőleg 400 ezer lengyel él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×