eur:
388.84
usd:
361.41
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A bank zsarolói 15 évet is kaphatnak

Több hónapig is elhúzódhat a rostocki bíróságon, zsarolás címén megkezdett bűnvádi eljárás. A négy német férfit azzal vádolják, hogy 2005 óta a liechtensteini tartományi banktól szerzett adathordozóval zsarolták azokat a német számlatulajdonosokat, akik titokban nagyobb összegeket helyeztek el Liechtensteinben.

A vádlottakra 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Az államügyészség értesülései szerint a 41 és 50 év közötti vádlottak a liechtensteini tartományi bankban dolgozó cinkosuktól 2300 számla mozgásáról tanúskodó adathordozó lemezhez jutottak.

Ezt előbb azoknak a németeknek ajánlottak fel megvételre, akiknek adatait megszerezték. Az érintettektől a számlájukon lévő összeg 10 százalékát követelték, ellenkező esetben kilátásba helyezték, hogy az adathordozó átadják a hatóságoknak.

Miután senki sem volt hajlandó fizetni, a négy férfi a liechtensteini bankhoz fordult hasonló ajánlattal, a pénzintézettől azonban három részletben már 13 millió eurót követeltek.

A bank eddig közel 9 millió eurót fizetett 1600 számlamozgást regisztráló adathordozóért. Az utolsó részlet átutalása a fennmaradó 700 banki adat ellenében jövőre lett volna esedékes, azonban a német rendőrség őrizetbe vette a zsarolókat, miután banki cinkosukat már korábban, a múlt ősszel őrizetbe vették a hamburgi repülőtéren. Éppen egy Thaiföldre induló gépre akart felszállni, a bőröndjében félmillió euró készpénzzel.

A vádlottak eddig nem tettek vallomást, így az ügyészség nem tudja, mi történt a 700, még vissza nem szolgáltatott adattal. Az év elején a német hírszerző szolgálat közvetítésével ugyancsak a liechtensteini tartományi bank egy munkatársa több, mint 3 millió euróért kiszolgáltatta a berlini kormánynak több száz német befektető pénzügyi adatait, amelyek alapján adócsalás gyanújával kiterjedt nyomozás indult.

Ennek során tartóztatták le a német posta vezérigazgatóját is, aki ellen több mint 1 millió eurónyi adó eltitkolása miatt indult bűnvádi eljárás. A most kezdődött rostocki per nem áll kapcsolatban a posta időközben leváltott vezérigazgatójának ügyével.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×