eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

Otthon is börtönre ítélték a gyermekcsempész aktivistákat

Nyolc év börtönt kaptak egy francia segélyszervezet tagjai, akik a csádi hatóságok vádjai szerint gyerekeket akartak kicsempészni az országból - szüleik tudta nélkül. A Zoé Bárkája nevű jótékonysági csoport aktivistái elleni ítéletet egy francia bíróság is megerősítette, miután kiadták őket hazájuknak.

Nyolc év fogság és kényszermunka - ez volt az ítélet Csádban a Zoé Bárkája dolgozói ellen, akiket gyermekrablási kísérlet miatt ítéltek el. A nyugat-európaiak francia nevelőszülőkhöz akartak kiközvetíteni csádi gyerekeket, akikről azt állították, hogy árvák, ám a szüleik megdöbbenve értesültek a tervről.

A francia állampolgárok ezek után úgy érezték, fellélegezhetnek, amikor Csád kiadta őket Párizsnak. Most azonban egy francia bíróság is megerősítette az ítéletet - és bár a kényszermunka büntetés nem létezik a francia jogban, nyolc év fegyházra ítélte őket.

A bírákat szidták a megdöbbent családtagok

A barátok és családtagok megdöbbenve fogadták az ítéletet, és hangosan szidalmazni kezdték a bírákat a Párizshoz közeli Creteilben tartott tárgyalás után.

A vádlottaknak - a Zoé Bárkáját alapító Eric Breteau-nak, partnerének, Emilie Lelouch-nak és a többieknek - egy üveggel elkerített helyiségben kellett végighallgatniuk az ítélethozatalt. Lelouch az öklét rázva reagált.

"Ez vicc, szégyellem, hogy francia vagyok" - mondta Souad Merimi, akinek nővérként dolgozó testvére az elítéltek között volt, de akit kimerültség miatt kórházban kezelnek.

A bíróság csak "konvertálta" a csádi döntést

A bíróságnak azonban az volt a feladata, hogy a két ország közötti egyezmény értelmében megtalálja a csádi ítélet francia megfelelőjét. A francia jogban a 15 évnél fiatalabb kiskorúak fogvatartása és elkülőnítése akár életfogytiglannal is büntethető.

A vádlottak ügyvédei szerint a francia bíróságnak orvosolnia kellett volna az úgymond "igazságtalan csádi eljárást". A testület azonban azt mondta: nem történt nyilvánvaló igazságtalanság. A családtagok most Sarkozy francia és Debi csádi elnöknél akarnak kegyelemért folyamodni.

Darfúri árváknak adták ki a csádi gyerekeket

A Zoé Bárkája dolgozóit és más nyugat-európaiakat október végén tartóztatták le, amikor 103 csádi gyereket akartak repülőgéppel Franciaországba küldeni. Eredetileg azt állították, hogy a gyerekek szudáni háborús árvák, de később előkerültek a szüleik is.

Az ügy feszültséget váltott ki Csád és volt gyarmattartója között - a Csádba ezen a héten érkező EU-békeerő döntő része francia katonákból áll, amit sokan nemtetszéssel fogadtak az afrikai országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×