eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Békésen véget ért a mackó-incidens

Szabadon bocsátják a börtönből Szudánban az angol tanítónőt, akit azért ítéltek fegyházbüntetésre, mert megengedte, hogy a kisiskolások Mohamednek nevezzenek el egy játék mackót.

Az 54 éves, liverpooli Gillian Gibbons válása után új életet akart kezdeni, és Szudánban vállalt tanítónői állást - mindig vágyódott a meleg Afrikába. Néhány hónappal ezelőtt kezdett tanítani elemistákat egy khartoumi nemzetközi elit iskolában, amikor a baj történt.

A tanórára Gillian Gibbons bevitt magával egy játék mackót, hogy elmagyarázza a gyerekeknek, miféle állatfajta a Szudában ismeretlen medve. Az volt az elgondolása, hogy minden tanuló hazaviszi egy-egy napra a mackót, és erről dolgozatot ír.

Mivel az osztály legnépszerűbb tagja egy Mohamed nevű kisfiú, a gyerekek megszavazták, hogy a mackó is ezt a nevet kapja. Az angol tanítónőt szudáni pedagógus kolleganője jelentette fel, a legsúlyosabb bűntény elkövetésével, istenkáromlással vádolva.

A minisztérium kénytelen volt komolyan venni a feljelentést, mivel Szudánban vallási törvénykezés van érvényben. Gillian Gibbonst azonnal letartóztatták. A börtön előtt nagy tömeg követelte kivégzését, vagy a kiszabható negyven botütéses büntetés végrehajtását.

Nagy erőket mozgósítottak

A brit külügyminiszter magához hívatta Szudán londoni nagykövetét, és diplomaták kiutasítását helyezte kilátásba. A szudáni bíróság végül 15 napi elzárásra ítélte a megszeppent tanítónőt, aki nem győzte ismételni, hogy egyáltalán nem volt szándékában megsérteni a vallásos érzületű embereket.

Angliából két mohamedán főnemes utazott saját költségén Szudánba: a pakisztáni születésű, de a szigetországban nevelkedett közéleti vezető személyiség, Lord Ahmed és az ügyvédi képesítésű, szintén pakisztáni származású, konzervatív párti politikus, Warsi bárónő.

Õk tárgyaltak Omár al-Bashir szudáni államfővel, aki megígérte, hogy Gillian Gibbons hazatérhet Angliába. A tanítónő sajnálja, hogy el kell jönnie Khartoumból, mert örömmel foglalkozott az ottani gyerekekkel - a mackó-incidens előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×