Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: "Egy korszak lezárult"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unión belüli fontos szövetségesekre lelhet Magyarország a balti államokban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háromnapos baltikumi látogatását követően.

A magyar miniszterelnök szerint háromnapos, csütörtökön véget ért baltikumi látogatása "a jövőbe való befektetés volt". A Litvániában, Észtországban és Lettországban tárgyaló Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt másfél évtizedben a nagy nyugat-európai országoknál lobbizott, mert úgy vélte - helyesen -, hogy Brüsszelbe Berlinen, Párizson, Londonon vagy Rómán keresztül vezet az út.

"A bővítésekkel azonban egy korszak lezárult, most már ugyanannak a politikai klubnak vagyunk a tagjai, és a magyar külpolitikában sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani azokra az országokra, amelyek egyébként hasonló helyzetben vannak, hasonló gondokkal küszködnek" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett: az Európai Unióban megkerülhetetlenné válik az a kérdés, melyet öt-hat tagállam egyszerre vet fel, függetlenül attól, hogy ezeknek az országoknak mekkora a területük, mekkora a lakosságuk.

A miniszterelnök szerint érdekei sikeres képviseletéhez Magyarországnak egyebek között arra lesz szüksége, hogy bővítse azoknak az országoknak a körét, amelyekkel nagyon intenzívek a kapcsolatai.

Emellett kézenfekvőnek látszik, hogy a visegrádi négyek és a balti hármak között is alakuljon ki intézményes keretek között együttműködés - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök közölte: valamennyi balti fővárosban tárgyaltak az energiapolitikáról, Oroszországról és Koszovóról is. Gyurcsány Ferenc szerint egyetértés volt abban, hogy szükség lenne a közös európai energiapolitikára, közösen kell megtalálni az energiafüggőség, és elsősorban az Oroszországtól való egyoldalú energiafüggőség csökkentésének lehetőségét.