eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Igazi szenzáció: magyar százados lőtte le a lopakodót

A Szerbia NATO-csatlakozásáról szóló belpolitikai vita hatására a szerb sajtó ismét felelevenítette az eseményt, amikor 1999-ben a jugoszláv légvédelem lelőtt egy F-117-est. Ennek kapcsán furcsa érdekességként említik meg, hogy a repülőgépet lelövő százados vajdasági és magyar nemzetiségű, aki nem kapott kitüntetést, és gyorsan nyugdíjazták.

Világszerte szenzációként tálalta a sajtó, hogy a jugoszláv légierő 1999 tavaszán lelőtt egy NATO-gépet, egy, az amerikaiak által láthatatlannak nyilvánított, lopakodó technológiájú bombázót.

A lehetetlennek tűnő akciót a jugoszláv hadsereg egy vajdasági származású és magyar nemzetiségű századosa, Dani Zoltán hajtotta végre, úgy, hogy feletteseinek be nem jelentve egy találmányát alkalmazta a radarrendszerben, így tudta észlelni az F117-est, amit lelőtt.

A szenzációs akció után Dani Zoltánt nem tüntették ki. Ezredessé léptették elő, de a gyakori áthelyezések után maga kérte nyugdíjaztatását. Dani Zoltán ötvenévesen egy pékséget működtet egy bánáti városban.

A szerb sajtó is furcsállja, hogy a hadsereg elhallgatta a bombázó lelövését, és a főhőst kizárta a nyilvánosságból és a seregből is.

Dani Zoltán elmondta, hogy az Egyesült Államokkal szembeszálló arab országok többször is megkeresték, és milliókat kínáltak találmányáért, ám ő lemondott a pénzről.

A találmányt átadta a szerb hadseregnek, de ennek lényegét valószínűleg az amerikaiak is ismerik.

A nyugalmazott ezredes örül annak, hogy sikerült megtudni a lelőtt Lopakodó életben maradt pilótájának a nevét.

A férfi szlovén kivándoroltak leszármazottja, és nem haragszik a magyar nemzetiségű férfira. Mindketten remélik, hogy hamarosan személyesen is találkozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×