eur:
388.64
usd:
361.25
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

"Mindent megteszek, hogy együttműködjek vele"

Egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is jelezte: feloldja a Palesztin Hatósággal szembeni embargót, Izrael miniszterelnöke is üdvözölte az új palesztin kormány létrejöttét. Ehud Olmert erről washingtoni látogatásán szólt, és sejtetni engedte, hogy felújulhat a párbeszéd a palesztinok és az izraeliek között.

"Mindent megteszek, hogy együttműködjek vele" - mondta Mamhud Abbasz palesztin elnökről Washingtonban az izraeli miniszterelnök. Abbasz az utóbbi napok palesztin belháborúja után menesztette a radikális Hamasz vezette egységkormányt és saját pártja embereiből nevezett ki kabinetet.

A mérsékeltnek tartott palesztin elnök hatalma ugyanakkor immár csak Ciszjordániára korlátozódik, a területtől különálló Gázai övezetben ugyanis a Hamasz fegyveresei vették át az uralmat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió hétfőn gyorsan Abbasz segítségére sietett azzal, hogy közölték: megszüntetik a palesztin hatósággal szembeni embargót. Izrael pedig jelezte, hogy a ciszjordániai palesztin hatóságok megkaphatják a nevükben Izrael által beszedett adókat.

Az első kézzelfogható eredmény az lesz, hogy a palesztin vezetés hosszú idő után ismét képes lesz folyósítani a köztisztviselők fizetését - amely komoly tényező a palesztin gazdaságban.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy kész találkozni a palesztin vezetővel, de csak bizonyos feltételek mellett. Például: "a paleszinoknak sokkal komolyabb és hihetőbb kormányzatot kell létrehozniuk és a lehető leghatásosabban kell fellépniük a terrorizmus ellen".

Hasonló mondatok azonban már sokszor elhangzottak a legújabb kori közel-keleti történelemben, így nem tudni, hogy mennyire van létjogosultsága az optimizmusnak.

Emellett George Bush és Ehud Olmert sem foglalkozott azzal a ténnyel, hogy a korábbi Hamasz-kormányt a palesztinok választották maguknak, tehát a radikális mozgalom eltávolítása a hatalomból praktikus lépés, de nem a választás szabadságáról szól.

Tudósítók megjegyzik, hogy Mahmud Abbasz a gyakorlatban csak a három millió palesztin felének az elnöke, ezért kérdéses, hogy hogyan tudja befolyásolni azt, ami Gázában történik.

Közben az övezet és Izrael határán többszáz palesztin várakozik, akik a Hamasz elöl akarnak a Gázai-övezettel nem összefüggő Ciszjordániába menekülni, az izraeli hatóságok azonban nem akarják átengedni őket területükön.

Azt mondják, hogy nem mindenkire leselkedik veszély - a menekülők azonban nem akarnak Gázában maradni. A közel 600 ember így a határátkelőhöz vezető betonalagútban ragadt, amelynek közelében időnként a miltánsok lövöldöznek.

Közben a Hamasz megpróbálja megállítani az eretzi átkelőhöz tartókat, honlapján pedig négy Fatah vezető képe alatt ez olvasható: bármi történjék is, a bosszú nem várat magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×