eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ellopott csecsemő, tűnyomok, KGB - hidegháborús rémtörténet

Az orosz elnök ma hivatalos látogatásra Drezdába érkezik. Vlagyimir Putyin tanácskozik Angela Merkel kancellárral, valamint a berlini kormány más képviselöivel, továbbá gazdasági vezetökkel.

Drezdában a közvélemény érdeklődése azonban nem annyira a politika miatt irányul az orosz államfő tárgyalásaira, hanem egy titokzatos ügy miatt, amelynek felderítésében komoly szerepet játszhat Vlagyimir Putyin.

Az eset 1984 karácsonyára nyúlik vissza, amikor egy drezdai áruház elől nyomtalanul eltűnt egy öthónapos kisfiú, Félix. A rendőrség kiterjedt vizsgálatot indított, de miután a nyomok az NDK-ban állomásozó szovjet hadsereghez vezettek, hírzárlatot rendeltek el és lezártnak nyilvánították az ügyet.

Néhány héttel később viszont Drezdában egy 12-13 hónap körüli csecsemőt találtak egy olyan dobozban, amelyet csak a szovjet katonák üzleteiben lehetett kapni. A szemmel láthatóan súlyos beteg kisfiú testén olyan infúziós tűszúrások nyomaira is bukkantak, amelyek egyértelműen arról tanúskodtak, hogy a gyereket korábban a szovjet hadsereg kórházában kezelték.

Félix szülei feltételezték, hogy egészséges csecsemőjüket egy beteg kisfiúval cserélték ki, de tenni az akkori helyzetben semmit sem tudtak. Időközben a Drezdában talált árva felgyógyult és jelenleg - német polgárként - Szászországban él.

Félix szülei a rendszerváltozás óta minden követ megmozgattak, hogy hírt kapjanak 1984-ben eltűnt gyermekükről. Nemrég levelet írtak Putyin elnöknek, hangsúlyozva, hogy előtte sem lehet ismeretlen az ügy, hiszen 1984-ben a szovjet titkosrendőrség, a KGB kelet-németországi megbízottjaiként Drezdában élt.

A kancellári hivatal is közölte, hogy a témát Angela Merkel ma felhozza tárgyalópartnerének, annál is inkább, mert a német ügyészségnek a közelmúltban sikerült felkutatnia Baskíriában egy férfit, aki a 80-as évek közepén a Drezdában állomásozó szovjet katonaság főkönyvelőjeként értesülésekkel rendelkezett a dobozba kitett orosz csecsemő származásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×