eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Palotaforradalom Londonban

Tony Blair brit miniszterelnök ma bejelentést tesz a lemondása körül keletkezett zűrzavar tisztázása végett. Saját pártján belül alakult ki egy csoport, amely azonnali lemondását követeli, de egy miniszterelnökségi közlemény már jó előre tisztázta, hogy a kormányfő leghamarabb jövő év májusában jelenti be: átadja a helyét másnak. Tehát bejelentése is ilyen értelmű lesz.

Most, hogy az ellenzéki konzervatív párt egyre népszerűbbé válik a brit választók körében, és megelőzte a kormányzó szocialistákat, egy labour párt-csoport, amely eddig is inkább Gordon Brown pénzügyminiszterhez húzott, mint a miniszterelnökhöz, immár olyan tehernek érzi Tony Blairt, hogy szerdán afféle palotaforradalmat kezdett ellene.

Nyolc vezető kormánybeosztott nyújtotta be lemondását, közöttük egy államtitkár, aki lemondó-levelében kertelés nélkül távozásra szólította fel a kormányfőt.

Tony Blair igen sértetten csak annyit válaszolt, hogy a levélnek ez a kitétele, egyrészt indokolatlan, másrészt udvariatlan.

A puccs a jelek szerint sikertelen volt. Thatcher asszonyt annak idején a konzervatív párton belüli ellenfelei gyors és könnyes távozásra tudták bírni, ugyanis akkoriban ideológiai ellentétekről volt szó, az európai egység támogatásáról vagy ellenzéséről.

A labour pártnak most másféle problémái vannak. Tony Blair főként az iraki háborúban való brit részvétel, valamint a bevándorlás és az egészségügy megoldatlan problémái miatt lett annyira népszerűtlen, hogy immár valóban tehertétel.

De a puccs nem maradt minden következmény nélkül. A kormányzó labour pártban zűrzavar támadt. Ezt próbálja némileg tisztázni a csütörtök délelőtt kibocsátott miniszterelnökségi közlemény, amely megelőzi Tony Blair nyilatkozatát, és leszögezi, hogy a kormányfő csak májusban jelenti be távozását a kormány éléről, mert kívánatos, hogy utódlását pártja demokratikusan és meggondoltan intézhesse el.

Blair arra már utalt, hogy amikor összeül a következő labour pártkonferencia, tehát 2007 őszén, akkor már nem ő lesz a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×