Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bill Clinton extravagáns születésnapja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton ünnepli hatvanadik születésnapját Bill Clinton volt amerikai elnök. Utódjával, George Bush-sal együtt Clinon az úgynevezett \"babyboom\"-nemzedék tagja. Ez a generáció a második világháború után megugrott születési arány miatt kapta nevét. Bill Clinton közölte: sokkolja, hogy betöltötte a hatodik ikszet - ennek ellenére fiatalos hangulatban, rockkoncerttel akar ünnepelni és nem mást, mint a Rolling Stones fellépését kérte születésnapjára.

Õ is bombáztatta Irakot, háborúba küldte katonáit a Balkánon, megpróbálta elkenni, hogy megcsalta a feleségét és emiatt majdnem eltávolították hivatalából. A világ nagy része azonban még mindig szereti Bill Clintont, aki mostani, hatvanadik születésnapja előtt bevallotta: utálja, hogy benne van a korban.

Clintont a Happy Birthday soraival köszöntötték a pénteken zárult torontói AIDS-konferencia küldöttei. A megnyerő modoráról és remek szónoki képességeiről ismert ex-elnök cserébe elővette már sokszor bevetett sármját és elmondta, hogy utálja az új helyzetet.

Fegyelmezett és hálás lett

"Életem során általában én voltam a legfiatalabb abban a munkakörben, ahol dolgoztam" - fejtegette a 46 évesen elnökké választott Clinton. "Most, hogy már kevesebb nap van előttem, mint mögöttem, minden napot fegyelmezetten és hálával kell fogadnom" - tette hozzá.

Bill Clinton 2001-ben köszönt le az elnökségről - mivel az amerikai alkotmány szerint - már nem lehetett újraválasztani. Jelenleg jótékonysági szervezetének szenteli az életét és továbbra is előadásokat tart.

Egyidős a jelenlegi elnökkel

Clinton mellett egyébként utódja, az ifjabb George Bush jelenlegi elnök is idén töltötte be a 60-at, és még júliusban elmondta: 30 éves korában öregnek tűnt neki a hatodik iksz, de most nagyon is fiatalnak érzi magát. Bush és Clinton is a háború után megjelent népes nemzedék, a baby-boom nemzedék tagja, amit sokan az amerikai történelem egyik legérdekesebb generációjának tartanak.

Bill Clinton a BBC-nek adott interjújában elmondta: büszke arra, hogy ebbe a nemzedékbe született, mert szavai szerint az ő kortársai léptek fel az egyenlő jogokért, a megértésért, a megbékélésért és a békéért. Nos ez utóbbit lehet másként értelmezni, hiszen Clinton és Bush is indított háborúkat elnöksége alatt.

Szexuális forradalom, egyenjogúság

Tény azonban, hogy a baby-boomban születettek nemzedékéhez fűződik nyugaton és kicsit keleten is a társadalmi és szexuális forradalom, a divat tudatos követése és a fiatalság kultusza.

Az Egyesült Államokban ez a nemzedék harcolta ki akkori fiatalként a szabadságjogokat a színesbőrűeknek és a nőknek, harcosan tiltakozott a vietnámi háború ellen, amelyben 50 ezer amerikai vesztette életét. Néhány évtizeddel később azonban sokan közülük Irakban találták magukat.

Méltó születésnap: a Rolling Stones zenél, Martin Scorsese filmez

Bill Clinton mindenesetre most az ünneplésre koncentrál - még akkor is, ha az igazán nagy ajándékot nem ezen a hétvégén, hanem október végén, felesége Hillary születésnapja után kapja meg. Akkor ugyanis neki és barátainak zenél majd a hasonló korban járó Rolling Stones. A buliról Martin Scorsese készít majd filmet.

Bill Clintont az elkövetkező két hónapban többször is felköszöntik - például egy nagyszabású torontói rendezvényen. A bevételt a Clinton Alapítvány az AIDS elleni afrikai küzdelemre, a globális felmelegedés és a gyermekkori elhízás elleni küzdelemre fordítja.