eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Kairóba viszik az egyiptomi merénylet magyar sebesültjét

A sarm-es-sejki kórházból Kairóba szállítják a dahabi robbantás magyar sebesültjét - mondta el a kairói magyar nagykövet az InfoRádióban. Az egyiptomi Sínai-félsziget keleti részén fekvő üdülővárosban elkövetett merényletekben 23 ember halt meg.

Pető Tibor kairói magyar nagykövet közölte: a magyar férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, és repülőgéppel szállítják a kairói kórházba, mert Sarm-es-Sejkben nincs megfelelő felszerelés az ellátásához.

Amint Kairóba ér, a nagykövetség munkatársai bemennek a kórházba - tette hozzá a nagykövet az InfoRádióban.

Pető Tibor szerint az Egyiptomban tartózkodó többi magyar valószínűleg jól van, de mivel nincs mindenkiről információjuk, biztosat nem mondhat.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget

A nagykövetség munkatársai az éjszaka mindenkit megpróbáltak elérni, az utazási irodákon és szállodákon keresztül hívnak fel - fűzte hozzá.

Pető Tibor megerősítette azt az információt, hogy egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget; a robbantás helyszínén még a szokásosnál is több a rendőr.

A nagykövet tájékoztatása szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek a merényletek áldozatairól.

Huszonhárom halott

Huszonhárom halottja és több mint hatvan sebesültje van az egyiptomi Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak. Az áldozatok többsége egyiptomi, de van közöttük egy-egy svájci, orosz és német is.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahab város bazár-negyedében hétfő este, helyi idő szerint negyed nyolckor hajtottak végre három öngyilkos merényletet.

Nemzetközi reakciók

Több nemzetközi vezető politikus is élesen elítélte a merényleteket. Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre.

Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamász radikális mozgalom vezette palesztin kormány. A korábban hasonló terrorcselekmények miatt hírhedtté vált Hamász állásfoglalását a kormány szóvivője ismertette.

Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is, aki éles szavakkal ítélte el az újabb terrorcselekményeket és a terrorizmus elleni harc fokozására szólított fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×