eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

Elfogadták az uniós költségvetést

Megállapodtak az Európai Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetéséről az uniós csúcstalálkozó résztvevői - jelentették be hajnalban Brüsszelben.

A soros elnöki tisztet betöltő Nagy-Britannia utolsó javaslata alapján a következő hét év költségvetési kerete 862,36 század milliárd euró, több, mint 13 milliárd euróval magasabb a korábban meghatározott összegnél.

Nagy-Britannia ezen kívül elfogadta, hogy az Európai Unió következő költségvetési időszakában 8 helyett 10 és fél milliárd euróval csökkenjen a Londonnak járó visszatérítés összege.

A különbözettel London mindenekelőtt a tavaly csatlakozott tíz tagállam fejlődését kívánja segíteni - tartalmazza a dokumentum.

Magyarország 22,6 milliárd euró felzárkóztatási támogatást kap az európai Unió következo, 2007-2013 közötti költségvetési ciklusában. Ezt a kormányfő jelentette ki Brüsszelben, miután az Unió tagállamainak állam- és kormányfői elfogadták a szervezet keretköltségvetését.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a Magyarországnak jutó nettó uniós támogatás a jelenlegi időszakhoz képest 2007 és 2013 között 3,5-szeresére nő, így Magyarország a felzárkóztatást célzó, egy főre jutó támogatásoknál a 25 tagállam közül a második helyre került, csak Csehország előzi meg.

A kormányfő hangsúlyozta: minden korábbi szabálytól eltérően a magyarországi felzárkóztatási célú fejlesztések 85 százaléka európai uniós forrásból finanszírozható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×