Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadták az uniós költségvetést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodtak az Európai Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetéséről az uniós csúcstalálkozó résztvevői - jelentették be hajnalban Brüsszelben.

A soros elnöki tisztet betöltő Nagy-Britannia utolsó javaslata alapján a következő hét év költségvetési kerete 862,36 század milliárd euró, több, mint 13 milliárd euróval magasabb a korábban meghatározott összegnél.

Nagy-Britannia ezen kívül elfogadta, hogy az Európai Unió következő költségvetési időszakában 8 helyett 10 és fél milliárd euróval csökkenjen a Londonnak járó visszatérítés összege.

A különbözettel London mindenekelőtt a tavaly csatlakozott tíz tagállam fejlődését kívánja segíteni - tartalmazza a dokumentum.

Magyarország 22,6 milliárd euró felzárkóztatási támogatást kap az európai Unió következo, 2007-2013 közötti költségvetési ciklusában. Ezt a kormányfő jelentette ki Brüsszelben, miután az Unió tagállamainak állam- és kormányfői elfogadták a szervezet keretköltségvetését.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a Magyarországnak jutó nettó uniós támogatás a jelenlegi időszakhoz képest 2007 és 2013 között 3,5-szeresére nő, így Magyarország a felzárkóztatást célzó, egy főre jutó támogatásoknál a 25 tagállam közül a második helyre került, csak Csehország előzi meg.

A kormányfő hangsúlyozta: minden korábbi szabálytól eltérően a magyarországi felzárkóztatási célú fejlesztések 85 százaléka európai uniós forrásból finanszírozható.