eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Grád Ottó: komolyabb korrekció nélkül a régiós élmezőnyben maradhatnak a hazai üzemanyagárak

Péntektől tovább emelkednek a hazai töltőállomásokon az üzemanyagárak, melyek régiós összevetésben már most is az élmezőnyben vannak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég a középmezőny elérését tűzte ki célként, ami a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint megkövetelné az adózási környezet felülvizsgálatát. Grád Ottó azt mondta az InfoRádióban, hogy csökkenteni kellene a kiskereskedelmet terhelő direkt és indirekt adókat.

Április 5-étől, péntektől a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó négy forinttal, a gázolajé pedig hét forinttal emelkedik – mondta az InfoRádióban a holtankoljak.hu ügyvezetője. Mindez azt jelenti, hogy ha az áremelést a benzinkutak üzemeltetői is érvényesítik a kiskereskedelmi árakban, akkor az átlagár a benzin esetében várhatóan 645 forintra változik, a gázolaj pedig 652 forintba kerül literenként péntektől.

Ilyen magas árak legutóbb tavaly októberben voltak.

Bujdos Eszter emlékeztetett, hogy az idei év elején a jövedéki adó több mint negyven forinttal emelkedett, ugyanakkor februárban az árak stagnáltak, sőt bizonyos helyeken csökkentek is.

A jelentős árnövekedés hátterében az állhat, hogy az elmúlt másfél hétben jelentősen megemelkedett az olaj világpiaci ára, nem egy alkalommal a 90 dolláros árszintet is megközelítette a Brent típusú olaj hordónkénti jegyzésára. „Emiatt nemcsak nálunk, hanem a régióban is elszálltak az üzemanyagárak” – jegyezte meg Bujdos Eszter.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára megerősítette, hogy egész Kelet-Közép-Európában jelentős drágulás tapasztalható, ráadásul a hazai üzemanyagárak a régiós élmezőnyben vannak. Grád Ottó felidézte, hogy az uniós előírásoknak való megfelelési kötelezettség tette szükségessé itthon az üzemanyagok jövedéki adójának megemelését. Azonban úgy véli, a kötelező minimumhoz képest a kormány „lényegesen magasabb szintet húzott meg”, ráadásul

az üzemanyag forgalmazását terhelő „egyéb direkt és indirekt adók csökkentették a versenyképességet is”.

A kiskereskedelmi különadót gyakorlatilag az összes üzemanyag-forgalmazóra kivetették, akiknek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer kritériumainak is meg kell felelniük, ami indirekt adóként plusz kiadást jelent számukra. „Mindez azt eredményezte, hogy a benzin és a gázolaj esetében is a felső harmadba kerültek a hazai árak, csak néhány szomszédos országban vannak magasabb üzemanyagárak” – magyarázta Grád Ottó.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy megállapodás értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régió középmezőnyéhez kell tartozniuk. „Ha ez a megállapodás megtörik, akkor azt gondolom, hogy be kell avatkozni” – mondta akkor a tárcavezető. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a beavatkozás alatt csak azt tudja elképzelni, hogy felülvizsgálják az adózási környezetet.

Grád Ottó szerint a régiós középmezőny elérése

csak abban az esetben lehet reális célkitűzés, ha az üzemanyag-kiskereskedelmet terhelő direkt és indirekt adókat csökkentik,

meglátása szerint csak így „lehet versenyképesebbé tenni a hazai üzemanyagárakat”.

A hatósági áras időszak vége felé már komoly problémát jelentett a töltőállomások ellátottsága, ezt pedig senki nem kívánhatja – tette hozzá a főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×