eur:
389.04
usd:
362.14
bux:
68762.65
2024. május 8. szerda Mihály
Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Most is aktuális lehet az új gigabank ötlete

Továbbra is napirenden van az MKB Bankból, a Budapest Bankból és a Takarékbankból létrehozandó szuperbank ötlete - értesült kormányzati körökből az mfor.hu.

A kormány már lassan egy éves csúszásban van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felé a 2015. februári vállaláshoz képest, amelyben arról állapodott meg a kabinet, az EBRD és az Erste Bank Hungary Zrt., hogy nagy kereskedelmi bank nem marad az állam tulajdonában. Bár akkor konkrétan egy pénzintézetet sem neveztek meg, a megállapodás időpontjában a Budapest Bank és az azóta már magánkézben került MKB Bank volt állami többségi tulajdonban - emlékeztet a gazdasági lap.

Az EBRD-nél a mfor.hu-nak elmondták: a csúszásnak nincs szankciója, a színfalak mögött azonban győzködik a kormányt, hogy váltsa be ígéretét. A lap értesülése szerint ugyanakkor továbbra is napirenden van a Takarék Csoport egyes tagjainak összeolvadásából 2020 elejéig létrejövő Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank összeolvasztásának az ötlete. Ennek azonban idén csak az előkészítése történhet meg, mert folyamatot meg kell előznie a Takarék Csoporton belüli összeolvadásoknak.

A Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója tavaly decemberben mutatta be a vállalat új, 5 évre szóló stratégiáját, amelynek részeként a takarékok már 2020-tól egységes, univerzális bankként működhetnek. Vida József a stratégia bemutatásakor azt is elmondta, hogy 2023-ra 10 százalékos piaci részesedést érnének el.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta:

jó gazdaként, jó feltételekkel értékesítenék a Budapest Bankot, az előkészítés fél évet vehet igénybe.

Tavaly egyébként hárman érdeklődtek a pénzintézet iránt: az MKB, az Erste, és a K&H. Mindhárman képesek a 700 millió dolláros vételár előteremtésére is. Az értékesítést azonban befolyásolhatja az a kormányzati szándék, amelyről még 2012-ben beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kormány új gazdasági modelljének egyik fontos elemeként nevezte meg azt, hogy legalább 50 százalékban magyar kézben legyen a hazai bankrendszer.

Az mfor.hu szerint, ha valóban igazak az értesülések, első körben kiírt pályázaton az állam csak a többségi tulajdonát ajánlaná fel azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos beleegyezik az egyesülésbe az MKB-val és a Takarékbankkal. Az így létrejövő úgynevezett szuperbank létrehozásáról egy éve már írt a 24.hu. Az mfor.hu kormányzati körökből származó értesülése szerint - technikai megoldásként egy részvénycserével - ez most is aktuális.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×